Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Naučnici pročitali najstariji biblijski tekst ikad pronađen


Dvije hiljade godina star svitak pronađen je prije više decenija, ali dosad nije mogao biti pročitan, jer je bio toliko osjetljiv, da bi se potpuno raspao u slučaju da ga neko razmota.

Međutim, zahvaljujući posebnoj tehnologiji, utvrđeno je da je na svitku ispisan dio iz Knjige Levitske što je prvi fizički dokaz stare teorije da je Stari zavjet stariji od 2.000 godina.

Otkriće je objavljeno u “Science Advances”, a rad potpisuju istraživači iz Kentakija i Jerusalima.

Oni su koristili alat pod nazivom “virtuelno razmotavanje”, koje omogućava 3D digitalnu analizu snimka dobijenog pod rendgenskim zracima. Koristeći to, naučnici su prvi put uspjeli da pročitaju svitak, a da ga ne razmotaju.

Digitalna tehnologija koju je finansirao Google i Američka fondacija za nauku, biće open-source softver već dokraja sljedeće godine. Istraživači se nadaju da će upotrebom ove tehnologije uspjeti da zavire u mnoge drevne spise koji zbog krhkosti materijala na kom su pisani, dosad nisu bili pročitani. Među njima su i Zapisi s Mrtvog mora i papirusi pronađeni nakon erupcije Vezuva 79. godine.

Istraživači vjeruju da se ova tehnologija može primijeniti na razna polja forenzike, bezbjednosti i očuvanja kulturnog blaga. Biblijski svitak koji je ispitivan u ovoj studiji otkrio je arheolog Ain Gedi 1970. u jednom starom jevrejskom selu u blizini Mrtvog mora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG