Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predstavljen koncept uloge NATO-a u 21. stoljeću

update

Madeleine Albright i Anders Fogh Rasmussen
Grupa uglednih stručnjaka danas je nakon višemjesečnog rada predstavila preporuke o ulozi NATO saveza u 21 stoljeću. Madeleine Albright, bivša američka država tajnica, koja je predvodila skupinu, istaknula je da Savez mora naći pravi balans oko toga kako odgovoriti na nove globalne izazove sigurnosti, ali i osnažiti svoju tradicionalnu ulogu koju je Alijansa imala kada je osnovana - kolektiva obrana kada su u pitanju aspiracijama Rusije.

Ahto Lobjakas (Priredila Mirjana Rakela)

Madeleine Albright, predavajući izvještaj o novom strateškom konceptu Alijanse glavnom tajniku NATO saveza Andersu Foghu Rasmussenu u Bruxellesu, je naglasila važnost kolektivne sigurnosti koji je definiran Člankom 5.

„Moramo biti spremni djelovati protiv svakog izvanjskog izazova, a koji bi ugrožavao stabilnost Saveza“, naglasila je Albright.

Novi koncept NATO-a trebale bi odobriti članice na novembarskom samitu u Lisabonu.

Rasmussen je ponovio da je nužno imati jasne stavove o tome na kojim je područjima potrebna transformacija NATO –a, s obzirom da je još uvijek na snazi strategija iz 1999.

Albright je kazala da treba imati i jasne stavove kada je u pitanju odnos prema Rusiji. Savez, naime, ima posebne veze sa Rusijom, no saveznici su više puta do sada upozoravali da imaju različite stavove kada je u pitanju spremnost Rusije da konstruktivno surađuje s Alijansom.

Pozitivno je što NATO i Rusija imaju neke zajedničke interese, poput suradnje u Afganistanu, nuklearnom razoružavanju i slomu piratstva u Adenskom zaljevu.

Neke članice, posebno one iz nekadašnjeg Sovjetskog bloka, prilično su skeptične u odnosu na moskovske tvrdnje o suradnji.

Normalizacija prilika u Afganistan

U izvještaju se spominje i „kriza u Gruziji“ 2008, ali se ne navode strahovanje, prvenstvo baltičkih države, kako ih Alijansa ne želi ili ih ne bi mogla zaštiti od potencijalnog ruskog napada.

Nužan balans između nove i tradicionalne uloge ne znači i mijenjanje politike Saveza kada je u pitanju globalna sigurnost.

U izvještaju sručnjaka pod nazivom „Izazovi 21 stoljeća“ naglašava se da je na samom vrhu zadaća Alijanse normalizacija prilika u Afganistanu i borba protiv medjunrodnog terorizma.

Sigurnost NATO-a zavisiti će i o njegovoj sposobnosti da djeluje globalno, smatraju autori izvještaja. No, za novu ulogu Alijanse, važna je i značajna javna podrška misiji Alijanse.

„Mi smo demokratski savez i značajno je da ljudi u državama članicama shvate što je to za što se zalažemo u reformi Alijanse“, rekla je Albright.

U uvjetima sadašnje financijske krize, rezanja budžetskih sredstava, to je i te kako bitno. No, potrebna je i javna podrška za Afganistan, koji će i u skoroj budućnosti, biti najveća operacija NATO-a.

Politika „otvorenih vrata“ prema Ukrajini i Gruziji je i dalje aktualna, ali se naglašava se da je nužno bolje korištenje sredstava koje su predvidjena u programima suradnje NATO saveza.
XS
SM
MD
LG