Dostupni linkovi

Narendra Modi, novi moćni indijski premijer


Narendra Modi, novi indijski premijer
Autor: Frud Bezhan (Priredio Dragan Štavljanin)

Dok se sprema inauguracija novog indijskog premijera u ponedeljak, 26. maja, ostatak sveta iščekuje da u praksi vidi pravo značenje najave nacionaliste Narendre Modija da će voditi „mišićaviju“ spoljnu politiku kao i da će stvoriti od najmnogoljudnije svetske demokratije silu srazmernu njenoj veličini.

Izbor polarizirajućeg hinduističkog nacionaliste, izazvao je skepsu mnogih u tom regionu a i šire i može imati dalekosežne posledice.

Novi indijski premijer će koristiti šargarepu prema Pakistanu – rivalu naoružanom nuklearnim oružjem – ali će mahati i velikim štapom.

Modi, koji se nalazi na čelu Džanata partije (BJP), najavio je da će nastaviti politiku približavanja Pakistanu. Kao znak dobre volje, pozvao je pakistanskog premijera Navaza Šarifa da prisustvuje njegovoj inauguraciji. Istovremeno, Islamabad je saopštio da je spreman da ugosti Modija ukoliko se odluči da poseti Pakistan.

Međutim, nema nikakve sumnje da će pod njegovim vođstvom Njudelhi veoma brzo zauzeti čvrst stav ukoliko bude neophodno. U tom slučaju, analitičari upozoravaju da postoji rizik da bi podozrivi susedi bili uvučeni u nove sukobe.

Majkl (Michael) Kugelman, analitičar Centra Vudro Vilson (Woodrow Wilson) u Vašingtonu, kaže da će Pakistan osetiti gnev Njudelhija ukoliko bude podsticao nemire u podeljenom regionu Kašmira na Himalajima ili ako pakistanske militantne grupe izvrše novi napad u Indiji.

“Uveren sam da Modi neće ni izbliza biti uzdržan kao odlazeći premijer”, ističe Kugelman podsećajući na mlak odgovor indijske vlade na teroristički napad u Mumbaju 2008. u kome je poginulo 164 ljudi, za koji je optužena pakistanska militantna grupa Laškar-e-Taiba.

Modi izaziva strah kod mnogih u Pakistanu. On je optužen da nije ništa učinio da zaustavi krvavi obračun protiv muslimana u državi Gudžarat 2002. godine, u vreme kada je bio na čelu njene vlade.

Neredi, koji su u državi Gudžarat trajali nedeljama, izbili su kada je zapaljen voz i tom prilikom je poginulo 60 Indusa, a za to su optuženi muslimani. Potom je više od 1.000 ljudi, većinom muslimana, ubijeno ili nestalo tokom nasilja u kojem su prednjačili Indusi.

Indijski sud osudio je 18 Indusa na doživotnu robiju zbog ubistva 23 muslimana tokom ovog nasilja.

Modi odbacuje optužbe da je odgovoran za incidente.

Međutim, on ima instrumente da pridobije skeptike. Njegov politički uspon u Gudžaratu je praćen ekonomskim rastom i to u trenutku kada je indijska privreda posrtala. S obzirom da Indija koristi ekonomsku diplomatiju u cilju poboljšanja odnosa sa Pakistanom, analitičari smatraju da Modi ima priliku da uspostavi bliskije veze sa svojim rivalom.

“Jedan od najbržih puteva za oživljavanje ekonomije jeste integracija indijske privrede u regionalnu. U ostvarenju tog cilja Pakistan je ključni igrač jer se nalazi između Indije i Avganistana i Centralne Azije”, kaže Šuja Navaz iz Atlantskog saveta u Vašingtonu (the Atlantic Council).

On dodaje da je Indiji potrebna energija iz Centralne Azije i nova tržišta u cilju podsticanja rasta.

Podrška Avganistanu

Indija je verovatno najbliži saveznik Avganistana. U tom smislu njihova vojna, ekonomska i politička saradnja će se intenzivirati za vreme Modijevog mandata.

“Modijeva vlada neće biti oprezna kao prethodna u aktivnostima u Avganistanu”, smatra Kugelman.

Njudelhi je poslao milijarde dolara zvaničnom Kabulu i obučavao je stotine avganistankih oficira. Kabul je takođe tražio moderno naoružanje, kao što su tenkovi i avioni, ali je Indija bila oprezna da ne bi isprovocirala Pakistan.

To se može itekako promeniti. Indija je već potpisala sporazum po kome će platiti Rusiji za snabdevanje avganistanske armije lakim naoružanjem. Za vreme Modija taj aranžman bi mogao da se proširi i na sofisticiranije vojne tehnologije.

Omar Samad, bivši avganistanski ambassador u Francuskoj i Kanadi, predviđa da će Kabul imati veliku korist od Modijevog izbora.

“Indija će se fokusirati na regionalna pitanja na novi način, to znači da će bezbednost biti među ključnim pitanjima, ali će istovremeno težiti da podstakne regionalni biznis i trgovinu”.

Samad ističe da će imajući u vidu višedecenijsko nadmetanje Indije i Pakistana u Avganistanu, Kabul “profitirati”.

Držanje SAD na distanci

Predsednik SAD Barak (Barack) Obama je razgovarao telefonom sa Modijem i pozvao ga je u Vašington. Jedini problem je u tome što novi indijski premijer neće žuriti u posetu SAD.

Nakon pomenutih nemira u Gudžaratu, Vašington je prekinuo kontakte sa Modijem i uskratio mu je vizu 2005. Modi nije pokazivo bilo kakvu ogorčenost, ističući nedavno da na spoljnopolitičke odnose “ne bi trebalo i ne mogu da utiču incidenti koji se tiču pojedinaca”.

Međutim, nije prošlo nezapaženo da Modi, koji je na Tviteru zahvalio mnogim svetskim liderima na podršci, nije odgovorio na poruku koju mu je preko ove društvene mreže poslao američki državni sekretar Džon Keri (John Kerry).

Šuja Navaz ukazuje da je Vašington u nepovoljnoj poziciji jer nije uspostavio odnose sa Modijem.

“SAD su veoma sporo reagovale na Modijev uspon. Prošlo je mnogo vremena (februar) kada su pokušale da stupe u kontakt sa njim. Tu je i istorija njihovih odnosa. To je problem koji Vašington ima da brzo reaguje u obnavljanju veza”.

Indija se takođe osećala omalovažavanom i u drugim prilikama. Veliku štetu u odnosima dve zemlje nanelo je hapšenje indijskog diplomate u Njujorku prošlog decembra. U međuvremenu, američka ambasadorka u Njudelhiju Nensi Pauel (Nancy Powell), dala je ostavku u aprilu i Stejt department još traga za zamenom.

Navaz smatra da Njudelhi želi da se distancira od Vašingtona.

“Indija se opire da se nađe u istom ešalonu kao partner SAD u njegovoj politici u kojoj istočna Azija ima ključno mesto (pivot). Indija teži da sačuva svoj identitet, nezavisnost i samostalnost u delovanju. Ona vidi sopstvenu ulogu koju treba da igra u Indijskom okeanu i sa istočnim susedima”.

Alisa Ajres (Alyssa Ayres), analitičarka u Savetu za spoljne odnose u Vašingtonu (the Council on Foreign Relations), kaže da Modijev poslovni nastup otvara mogućnosti.

“Njihovi ekonomski odnosi (SAD i Indija) prošli su kroz razne nesuglasice u poslednjih nekoliko godina”.

Ajres ukazuje na protekcionistički ekonomski ambijent u Indiji koji umanjuje šanse za američke investiture. “Sada će se dve zemlje fokusirati kako da pospeše trgovinu i investicije”.

Dodvoravanje ruskom “medvedu”

Dok Modi za sada uzdržano reaguje prema Vašingtonu, makar na Tviteru, njegova poruka ruskom predsedniku Vladimiru Putinu je poptuno drugačija. On istakao da se raduje “učvršćivanju naših odnosa sa Rusijom u godinama koje dolaze”.

Rusija i Indija imaju dugogorišnje bliske vojne i ekonomske veze. Neki analitičari procenjuju da bi dalje pogoršanje odnosa između Indije i SAD moglo da dodatno približi Njudelhi Moskvi.

Međutim, Kugelman ističe da će Indija inteznivirati odnose sa Rusijom bez obzira na svoje veze sa SAD-om. Na to neće uticati ni sve izolovanija pozicija Rusije na međunarodnoj sceni, makar od Zapada. Indija želi da postane još važniji igrač na međunarodnoj sceni.

“Indija teži da razdvoji geostrateške političke probleme od ekonomskih kao i potreba za prirodnim resursima. Indija će želeti da uspostavi bolje odnose sa Rusijom kako bi mogla da iz toga izvuče korist. Indija sledi sličnu liniju u odnosima sa Iranom”, zaključuje Kugelman.
XS
SM
MD
LG