Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stanković novinar godine, Gavroviću nagrada za životno djelo


Dobitnici nagrada HND-a, Foto: Enis Zebić
Hrvatsko novinarsko društvo je danas dodijelilo nagrade za najbolja novinarska postignuća u prošloj godini. Novinar godine je Aleksandar Stanković sa Hrvatske televizije.

U godini u kojoj je ozbiljnije krenula borba protiv korupcije, i novinarske nagrade su išle tim smjerom. Nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je Josip Bohutinski iz Business.hr za otkrivanje afera u Hrvatskim auto-cestama, koje su dovele i do niza uhićenja.

Nagradu za novinarsku fotografiju dobio je Siniša Sunara za fotografiju uhićenika sa lisicama i srednjim prstom ispruženim publici. Sunara je nešto prije ove nagrade dobio i otkaz u „Večernjem listu“ kao višak.

Nagrađena fotografija Siniše Sunare
U godini u kojoj Hrvatsko novinarsko društvo slavi stotu obljetnicu nagradu za životno djelo dobio je Milan Gavrović, novinar televizije i tiskanih medija, kojeg naši slušatelji pamte kao ekonomskog komentatora Radija Slobodna Europa od 1993. do 2003. godine. Novinari su izloženi pritisku dviju struktura, kazao je. S jedne strane pritišču političari koji bi da mediji zabave, a ne da izvještavaju istinu.

„Bez informacije nema demokracije. Uvjet za svako tržište, pa tako i tržište političara, je perfektna konkurencija i perfektna informacija. Bez toga stvaraju se monopoli, a za to se političari i bore!“

Još je gora sprega kapitala - izdavača i oglašivača, jer ne lišava novinarstvo samo slobode, nego i etike i humanosti, upozorio je laureat.

„A kao što je informacija srž demokracije, tako su etika i humanost srž novinarstva. Ja to danas promatram sa tribine, vi ste u areni i nije vam lako!“


Nagradu za pisano novinarstvo dobili su Jerko Bakotin i Hrvoje Krešić iz „Novog lista“, a za televizijsko Morana Kasapović i Goran Rotim.

****
Nedavni intervju sa novinarom godine Aleksandrom Stankovićem za RSE možete pročitati OVDJE
XS
SM
MD
LG