Dostupni linkovi

Vanredno stanje u Lujzijani,naftna mrlja nadomak obale
Naftna mrlja nastala posle prošlonedeljne eksplozije platforme British Petrola u Meksičkom zalivu, u toku protekle noći stigla je do obala Lujzijane (Louisiane), gde ugrožava neka od najboljih ribolovnih područja u SAD-u, kao i čitav ekosistem u priobalju i delti Misisipija (Mississippija).

Naftna mrlja je pet puta veća od prvotnih predviđanja i ako se ne zaustavi daljnje isticanje nafte na bušotini, ugroženom području preti ekološka katastrofa veća od one koja je pogodila Aljasku posle havarije supertankera Exxon Valdez 1989. godine, iz koga se izlilo 50 hiljada tona nafte, objavile su američke TV mreže.

Da je situacija alarmantna potvrđuje i informacija da je američki predsednik Barak Obama uključio svoju administracija u borbu s velikom naftnom mrljom.

"Moja će administracija iskoristiti sva raspoloživa sredstva, potencijalno i ministarstvo obrane, kako bi odgovorili na taj incident", rekao je Obama, ističući da je naftna korporacija "British Petrol odgovorna za finansiranje troškova operacije čišćenja" naftne mrlje.

Portparol Bele kuće Robert Gibs izjavio je da će se incident u Meksičkom zalivu uzeti u obzir kod odlučivanja o daljnjem povećanju eksploatacije nafte u priobalju SAD-a.

Guverner Lujzijane Bobi Džindal u četvrtak je proglasio vanredno stanje, rekavši da naftna mrlja, koja je stigla na desetak kilometra od obale, "preti prirodnim resursima".

Dženet Napolitano, ministarka državne bezednosti, rekla je na brifingu u Bijeloj kući da je naftna mrlja "prioritet od nacionalne važnosti", što znači da se u borbi s njom mogu korisiti sredstva saveznih fondova.

Napolitano će danas posjetiti Lujzijanu, zajedno s ministrom unutarnjih poslova Kenom Salazarom.

Utvrđeno je da nafta ističe na tri mesta iz oštećenih podmorskih instalacija bušotine, na 1500 m dubine.

Rad bez odgovarajuće opreme

Radi se o pet puta većim količinama od prvobitno procenjenih, odnosno o 5.000 barela dnevno, što je 22.730 litara, a ne 1.000 barela kako se verovalo, rekla je na brifingu Meri Lendri, kontraadmiral Obalne straže, pozivajući se na naučnike Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA).

Napori na čišćenju naftne mrlje u četvrtak su pretrpeli neuspeh, jer su loši uslovi na moru sprečili kontrolisano sagorevanje dela gušćih naslaga nafte na površini, saopšteno je iz Obalne straže.

Isticanje nafte, koja se u podmorskom ležištu nalazi pod pritiskom, posledica je eksplozije i požara 20. aprila na platformi Dipvoter horizont (Deepwater Horizon) koja je zatim dan kasnije potonula, na oko 80 km južno od obale Lujzijane.

U incidentu je nestalo 11 radnika, za koje se veruje da su poginuli, a 17 ih je povređeno.

Vol strit džurnal (The Wall Street Journal) objavio je da bušotina Deepwater Horizon nije bila opremljena s takozvanim akustičnim prekidačem, velikim sigurnosnim ventilom na daljinsko upravljanje koji se koristi kao poslednje sredstvo zaštite od isticanja nafte na platformama.
XS
SM
MD
LG