Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kritike Nacionalnoj komisiji za borbu protiv korupcije


Viši sud u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala objavila je Šesti izvještaj u kom se konstatuje zadovoljavajući stepen realizacije plana borbe protiv ovih pojava. To je u okolnostima eskalacije regionalne kriminalne afere "Šarić" rezultiralo oprečnim reakcijama.

Zbog krivičnih djela sa elementima korupcije i organizovanog kriminala, Viši i Osnovni sudovi su do kraja prošle godine izrekli pravosnažne presude za skoro 500 lica, navodi se u novom polugodišnjem izvještaju Nacionalne komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, u kom stoji da je istražni predmet za krivična djela sa elementima korupcije, u tom periodu bilo skoro 380, a organizovanog kriminala 34.

Komisija je konstatovala da je skoro tri četvrtine plana borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala ispunjeno.

Imajući u vidu da su ovi podaci objavljeni usred eskalacije regionalne kriminalne afere "Šarić" i međusobnih optužbi državnih vrhuški Crne Gore i Srbije o neiskrenom pristupu u hvatanju osumnjičenih za učešće u širokoj mreži za šverc droge, reagovala je članica Komisije i direktor Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanja Ćalović. Ona kaže da je Nacionalna komisija pretvorena u obično administrativno tijelo za prebrojavanje.

U prilog tome govori i činjenica da to tijelo ne raspolaže ni osnovnim podacima, rekla je Ćalović, dodajući da ni direktor Uprave policije Veselin Veljović ni vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić tokom jučerašnje sjednice nijesu pokazali volju da se o tome raspravlja:

"I samo činjenica da Crna Gora sada nema ni strategiju za borbu protiv organizovanog krimnala i korupcije, ni akcioni plan, a skoro ni Nacionalnu komisiju, jer ona nema šta da kontroliše, govori da se ovde ništa ozbiljno ne radi. Mi smo predložili predsjednici Nacionalne komisije da se produži važenje postojećeg Akcionog plana, jer je evidentno da on nije u potpunosti realizovan i to posebno i konkretno nijesu realizovane one ključne mjere koje su se odnosila upravo na saradnju policije i tužilaštva sa drugim institucijama zbog čega je očigledno došlo do ovakvih propusta u slučaju "Šarić"."


Član Nacionalne komisije za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije direktor CEMI-a Zlatko Vujović kaže da u vremenskom poklapanju eskalacije slučaja "Šarić" i objavljivanja Izvještaja nema nikakve veze, već da se isključivo radi o redovnom zasjedanju komisije tokom koje je razmatran redovan polugodišnji izvještaj:

"Podsjetiću da izvještaj tretira pitanja od sredine do kraja prošle godine i da je potreban određeni period dok inputi stignu, da se sve to sumira i pripremi. Tu ništa ne može biti sporno. Ono oko čega su se sporili predstavnici nevladinog sektora su ocjene realizacije konkretnih mjera. Međutim, u tom izvješaju dominira veliki broj mjera koje su nesporne, a koje nijesu direktno usmjerene ka umanjenju, već posredno sistemski tretiraju pitanje korupcije i organizovanog kriminala, tako da veliki broj tih mjera nije upitan kao ni njihova ocjena."
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG