Dostupni linkovi

Na pitanje preko Facebooka "Šta se promenilo u vašim životima posle pada Berlinskog zida", odgovorili ste:


Dušan Dimitrijević: Šta slavite povratak fašizma zar ne!

Saša Caja Anđelković: Američke trupe su i dalje stacionirane u Nemačkoj, a Hitlera odavno nema među živima. Slave okupaciju.

Bolko Antycz: Iz današnje perspektive, građani Jugoslavije. Što da Vam kažem, dva gelera u nozi, i šarafi u kostima, i jedan veliki geler u leđima. Što da vam kažem, eto tako je to, moji dragi "građani"

Jelena Stamatović: Elem, evo kratkog sastava na zadatu temu... Od pada Berlinskog zida neki su se dosetili da marljivo skupe cigle i druge materijale, pa su, čim se ukazala prilika koju su priredili za mentole balkanske, od toga polako napravili sedam manjih zidova na teritoriji bivše Jugoslavije tako da budale ne bi mogle slobodno da se kreću... Od preostalih cevi, napravili su male tunele u zidovima kako bi njihovi pacovi mogli tuda i dalje nesmetano da prolaze i bave se "biznisom" na račun budala... Onda je došao onaj mrmot, zamotao čokoladu i dok se okrenuo, neki su opet srušili zidove i postavili ooogrooomne tople cevi u kojima su se pacovi iz nepoznatih razloga ugušili, na šta su se budale zapanjile i nastavile da budalaju sve grejući ruke na ovim duguljastim takoreći gasnim komorama, što je kasnije iskorišćeno kao dokazni materijal (otisci prstiju) na suđenju za toplotne zločine iz ne-hata. Međutim, ovaj sud ubrzo je ukinut zbog nezapamćenih poplava u zemljama lala i marihuane, te je nešto docnije cunami nagnao marihuanu sve do Balkana, a budale, k'o budale, ponovo propušiše punim plućima i živeše srećno do kraja sveta i nazad.

Sandra Hamzić Josipović: Draga moja Slobodna Evropa, šta se u mom životu promijenilo od pada Berlinskog zida? Promjenilo se sve u mom životu. Promijenilo se sve oko mene. Moj život se okrenuo naglavačke. Pad Berlinskog zida označava početak nestanka moje rođene zemlje, pčetak nestanka mog pravnog identiteta - nestanak Jugoslavije. Nestanak jednog društvenog (humanog) poretka zvanog komunizam, izbijanje nacionalizma, nacizma, fašizma i početak novog društvenog poretka koji ima za cilj zaštitu interesa krupnog kapitala kao najveće vrijednosti u društvu na račun prava radnika. Pad Berlinskog zida je početak izjednačavanja fašizma i socijalizma i na toj osnovi pripremanje terena za normalizaciju kapitalizma. Pad Berlinskog zida je početak ujedinjenja Njemačke i razbijanja SFR Jugoslavije. Početak krvavog rata u mojoj zemlji. Kraj mog bezbrižnog i sigurnog života i početak novog - nesigurnog i tužnog. Prije pada Berlinskog zida bila sam ponosna na svoju zemlju i svoje mješovito jugoslovensko porijeklo. Poslije pada Zida sve se okrenulo naglavačke. Došlo je vrijeme kad je budala progovorila, a pametan zašutio. Sve ljepote i vrijednosti zamijenio je haos i beznađe. Moja voljena zemlja je nestala u vihoru bratoubilačkog rata, a time i moj identitet. Od jugoslovenskog postao je danski. Od žene sa juga postala sam žena sa sjevera. Od sretne i otvorene osobe - sjetna i nepovjerljiva. Sve se promijenilo u mom životu od pada Berlinskog zida...

XS
SM
MD
LG