Dostupni linkovi

Muzika Pink Floyda i Simona i Garfunkela čuvaće se u Kongresnoj biblioteci SAD


Art Garfunkel i Paul Simon tokom nastupa u oktobru 2009. godine
BBC, prevela Biljana Jovićević

Kultni album Pink Floyda “The Dark Side of the Moon” (Tamna strana mjeseca) obezbijedio je svoje mjesto u istoriji i to u američkoj Kongresnoj biblioteci, kao dio Nacionalnog registra snimaka (National Recording Registry), osnovanog prije 13 godina.

Pridružiće se plesnom hitu Hubby Checkera iz 1960-tih „The Twist“ i „Sounds of Silence“ Simona i Garfunkela.

Svake godine, 25 "kulturno" ili "istorijski" značajnih snimaka dodaju se u dijelu Kongresne biblioteke "Nacionalnom registru snimaka" osnovanom 2000.

Legendarni muzičar Garfunkel, danas 71-godišnjak je rekao da je bio oduševljen i polaskan time što će njegov rad biti sačuvan za sva vremena.

Pjesma „Sounds of silence“ (Zvuk tišine), napisana je nakon ubistva američkog predsjednika Johna Kennedyja 1963, i u početku nije imala uspjeha, ali postaje hit nakon što je ponovo obrađena.Njen kasniji uspjeh motivisao je dvojac da snime i drugi album pod imenom „Sounds of silence“ 1966, za koji Garfunkel kaže da je predstavljao prekretnicu u njegovom i životu njegovog partnera, Simona.

„Kada pogledate u tu mrežu, u žice mikrofona i obratite se ljudima sa druge strane tog mikrofona, nadate se da će performans biti poseban, i da će imati trajnu snagu".

Dodao je da se sjeća svojih razmišljanja iz 60-tih da "ako budemo stvarno dobri i uradimo posebnu izvedbu velikih pjesama Paula Simona, možemo trajati jako dugo, toliko da će nas poštovati i u narednom stoljeću".

Snimak koji je dobio najveći broj javnih nominacija za ovogodišnji registar u Kongresnoj biblioteci je „Dark Side of the Moon“ Pink Floyda, njihov revolucionarni album iz 1973.

Predstavnici Kongresne biblioteke su naveli da je album primjer "briljantne, inovativne produkcije u službi muzike“.U odabiru u koji se računa period od 1918-1980. ubrajaju se snimci koji su rađeni pod političkim uticajima, uključujući i pjesmu Jimmie Davisa "You Are My Sunshine" iz 1940, koji je u stvari postala Davisova pjemsa za kampanju za izbor guvernera u Luizijani.

To je postala jedna od najpopularnijih pjesama svih vremena i proglašena za državnu pjesmu Luizijane 1977.

U druge odabrane snimke za Kongresnu biblioteku uključen je i soundtrack iz kultnog filma iz 1977. „Saturday Night Fever“, (Groznica subotnje večeri) sa Johnom Travoltom i Oliviom Newton John, koji je uradio Bee Gees, a koji je predstavljao obnavljanje disco ludila u svijetu.

U izbor za sva vremena je uvrštena i izvedba „Hladnog rata“ (Cold War) klasičnog pijaniste Vana Cliburna koji je za taj nastup osvojio prestižnu nagradu "Čajkovski" na Međunarodnom pijanističkom takmičenju. Ovaj američki muzičar koji je svirao za svakog američkog predsjednika još od Harryija Trumana, umro je u februaru ove godine.
XS
SM
MD
LG