Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Muzika Beatlesa se pridružila streaming servisima


Beatles

Autor: Leo Kelion (BBC)

Muzika Beatlesa je postala dostupna na velikom broju servisa za streaming muzike.

Spotify, Apple Music, Google Play, Tidal i Amazon Prime Music se nalaze među devet servisa koji će nuditi muziku benda širom svijeta.

Bend se razišao u aprilu 1970. godine. Međutim, njihove pjesme, uključujući Hey Jude i Yesterday, su ostale popularne i utjecajne.

Jedan stručnjak navodi da će ovim potezom biti spašena njihova ostavština.

„Kada je u pitanju digitala, Beatlesi su uvijek kasnili na zabavu – na iTunes su došli 2010. godine, dobrih pet godina nakon što je iTunes Music Store dobio na popularnosti“, rekao je Chris Cooke, suosnivač web stranice muzičke industrije CMU.

„Očekivali smo da će se odlučiti za jedan ekskluzivni ugovor sa jednim servisom za prodaju svoje muzike, ali se čini da biti dostupni svuda od prvog dana. Pretpostavljam da su streaming sada shvatili da je streaming veoma ozbiljan i značajan dio muzičke industrije“, kazao je Cooke.

Ostali servisi koji su dobili katalog benda su Deezer, Microsoft Groove, Napster i Slacker Radio.

U ugovor su uključena prava na streaming 224 pjesme sa 13 studio albuma objavljenih u Velikoj Britaniji, kao i „esencijalne“ kolekcije uključujući i Past Masters.

Pjesme su postale dostupne 24. decembra.


'Unosni katalog'

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison i Ringo Starr su imali 17 singlova na prvom mjestu britanskih ljestvica kao Beatlesi.

Međutim, dugo nakon što se bend raspao su nastavili objavljivati pjesme i kompilacije, a najnovije je prošireno izdanje Beatles 1 koje se u prodaji našlo prošli mjesec.

„Postoji jedan jednostavan razlog zašto je Beatles katalogu trebalo toliko vremena da se priključi streaming servisima – njihovi izdavači nisu željeli uraditi bilo šta da naškode potencijalnoj prodaji novih izdanja – u pitanju je dosta unosan katalog“, rekao je Mark Mulligan iz kompanije za istraživanje medija 'Midia'.

„Čekali su da tržište naraste da bi dobili najbolji mogući ugovor. Ovo je velika stvar za odnose sa javnošću jer pomaže iskomunicirati da su platforme 'sva muzika na svijetu' – što je vrijedan poduhvat streaming servisa“, istakao je Mulligan.

U pitanju je Bijeli (album) Božić. Mnogi od najpopularnijih hitova pop muzike će sada biti dostupni na vašim servisima.

Beatlesi su kao kompanija bili poznati po teškoj prilagodbi novim tehnologijama. Čekali su pet godina da izdaju svoje albume na CD-ovima, i nisu govorili o download revoluciji do 2010. godine – sedam godina nakon otvaranja iTunes prodavnice.

Njihov dolazak na streaming servise se dešava u vrijeme kada oni počinju preuzimati digitalni download kao izvor prihoda za muzičku industriju. Broj preuzetih pjesama u Velikoj Britaniji bi ove godine trebao iznositi 25 milijardi, u poređenju sa 13,7 milijardi u 2014. godini, naovidi Official Charts Company.

Biće interesantno vidjeti kako će se muzika benda takmičiti sa izvođačima kao što je Justin Bieber - čiji najnoviji hitovi budu preuzeti skoro šest miliona puta sedmično, zbog čega se nalaze na vrhu top lista.

Kada je muzika Beatlesa postala dostupna na iTunes servisu, bend se našao među prvih deset na Top 100 - ali je najprodavanija pjesma Hey Jude dosegla samo 40. poziciju.

Objava Beatlesa dolazi nakon što je nekoliko popularnih izvođača, uključujući Neila Younga, Princea i Thoma Yorka iz Radioheada, počelo da preispituje vrijednost streaming servisa.

Najistaknutiji primjer je Adele. Njen novi album je prodan u više od sedam miliona primjeraka bez da se pojavio i na jednoj streaming platformi, iako je svoj singl Hello učinila dostupnim za streaming.

„Vjerujem da muzika treba biti događaj. Ne koristim streaming. Kupujem muziku. Downloadujem je i kupim fizičku kopiju jer znam da to neko u svijetu nije uradio“, kazala je ranije ove sedmice za Time magazine.

Prevod: D.F.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG