Dostupni linkovi

Musliu: Skoplje i Atina su na dobrom putu


Radnici demontiraju natpis sa imenom Aleksandra Makedonskog na skopskom aerodromu, 24. februar 2017.
Radnici demontiraju natpis sa imenom Aleksandra Makedonskog na skopskom aerodromu, 24. februar 2017.

Albert Musliu, politički analitičar iz Skoplja, za Facebook stranicu ‘Zašto?' objašnjava da li se vlade Makedonije i Grčka suočavaju sa preprekama koje bi mogle ugroziti ishod pregovore oko imena makedonske države ili su i dalje na dobrom putu da riješe višedecenijski spor koji koči napredak Skoplja ka evroatlantskim integracijama.

  • Pitanja

Ne verujem da se izgubio intezitet, pregovori su prilično intenzivni a to što se ne dešavaju u javnosti ne znači da se ne vode.

Ako pratite sve izjave koje su date u vezi ovih pregovora one nisu isključive.

Imali smo pre nedelju dana izjavu premijera Zorana Zaeva da su tri od sedam pitanja već zatvorena, imali smo najavu grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kocijasa da će Makedoniji preneti predlog dogovora a sama činjenica da su četiri imena postavljena znači da ime nije deo delova koji su dogovoreni.

  • Špekulacije

U Makedoniji je javnost već spremna da uđe u pregovore oko imena.

Isto tako imali smo izjave Kocijasa koji je svestan da čak i da ova Vlada preuzme obavezu promene Ustava to nije moguće sad zato što ova Vlada nema većinu koja joj je potrebna da bi sprovela ustavne promene.

Mislim da se pregovori odvijaju u dobrom pravcu i sama činjenica da nema puno špekulacija preko medija ili da dvije vlade nemaju kontradiktorne stavove ukazuje na to da šanse realno postoje da se pregovori završe sa dogovorom.

  • Argumenti

Posao grčke vlade nije i sve ovo što grčka vlada radi i argumente koje koriste su usmereni prema tome da uvere svoju javnost da postizanje dogovora nije na dobrobit samo makedonske strane nego i grčke strane, a naročito argumente da Grčka polako gubi lidersku ulogu članice Evropske unije u regionu koji još nije postao deo EU, gubi korak u biznis liderstvu i korak u smislu političkog liderstva.

Sve su to argumenti koje grčka vlada koristi u smislu ubeđivanja grčka javnosti da s dogovor treba postići.

  • Posao

S druge strane, makedonska vlada sa minimalističkim pristupom javnosti sa argumentima dobro vodi čitav proces koji je neretko bio deo dnevno-političkog prepucavanja stranaka što sada nemamo.

Relativno se dobro priprema i javnost da se dogovo treba postići, da je to za dobrobit čitave države i u tom smislu mislim da je možda malo teži posao na grčkoj strani.

Ali vidim kroz njihve stavove i kroz njihove izjave da su i premijer Aleksis Cipras i grčka vlada su odlučni da ove pregovore završe tako da mi to daje optimizam da stvari idu dobrom pravcu.

Da li će sve to da završi sa dogovorom to tek trebamo vidjeti.

XS
SM
MD
LG