Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Musliu: Makedonija dovoljno zrela da izbegne sukobe


Macedonia -- People protest against a political agreement that would ensure wider use of the Albanian language in the ethnically divided state, in Skopje, February 27, 2017

Albert Musliu, izvršni direktor skopske Asocijacije za demokratske inicijative, za “Zašto?” analizira razloge zbog kojih protestuju demonstranti u Skopje koje tvrde da žele sačuvati jedinstvo države.

  • Karakter

Ne verujem da je bilingualizam pravi razlog zašto se protestuje jer je Makedonija bilingualna još od 2008. a ustavne promene su uvedene 2002. godine sa ustavnim amandmanima koji su proizašli iz Ohridskog okvirnog dogovora.

Mislim da je više nego jasno da se oni koji organizuju proteste trude da podignu tenzije i što dalje idu pregovori opozicije sa albanskim partijama za formiranje nove vlade to protesti jačaju.

U svakom slučaju oni su kontradiktorni, način na koji su organizovani je kontradiktoran, a izgovori da su protesti radi navodnog rizika koji bilingualizam predstavlja za državu ne stoje zato što kod nas bilinguallizam je uveden 2008. i čak su neke promene napravljene 2011. i one nisu promenila karakter države.

  • Spremnost

Protesti koincidiraju sa dobivanjem mandata opozicijskog lidera (Zorana Zaeva) i kako pregovori opozicije odmiču dalje sa albanskim partijama to su protesti češći a vidim da postaju i nasilniji.

Ti izgovori ne drže vodu ali koincidiraju sa pozivom ranijeg premijera i predsednika vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, koji je pozvao građane da brane integritet i unitarnost države i čim je taj intrevju završen odmah su se pojavile neke nove inicijative i nevladine organizacije koje de fakto insistiraju na činjenici da su nepartijske ali po sastavu demonstranata je jasno da tamo učestvuju najviše pristalice vladajuće VMRO-DPMNE kao i funkcioneri te iste partije.

Ja nemam sumnju u njihovu spremnost za (stvaranje problema) ali ja imam rezerve oko njihovog kapaciteta da generiraju veće komplikacije u toj mirnoj tranziciji vlasti.

  • Kapacitet

Kod nas je čitav proces malo komplikovan. Dolazak vlast ili odlazak u opoziciju znači drugačiji odnos istražnih i pravosudnih organa prema tim ljudima i zato je veća njihova spremnost da idu do kraja.

Srećom, naše društvo je pokazalo prethodnih godinu i po, dve godine da ima kapacitet da absorbira bilo kakve tendencije te prirode tako da ne verujem da oni mogu da generiraju neke veće konflikte u Makedoniji ali tenzije svako da mogu da generiraju.

Jučer smo imali slučaj da su napadnuti novinari i neki Albanac sa Kosova je isto napadnut ali policijski organi sigurno reaguju na to.

Po njihovim nastupima je više nego jasno da se oni osim parlamentarne borbe spremaju da puno više otežavaju rad iduće vlade i preko uličnih demonstracija.

  • Smirivanje

Evropska unija i Sjedinjene države su su bile od velike pomoći za vreme čitavog procesa u Makedoniji.

Njihovi stavovi su bili prilično jasni i konkretni prethodnih dana -- pozivaju na brzo formiranje vlade i na ubrzanje reformskih procesa – i sigurno je da je njihova pomoć potrebna i da će pomoći u smirivanju situacije u Makedoniji.

Ali to, kombinirano sa povećanim kapacitetom makedonskog društva da apsorbira bilo kakve tendencije za povećanje tenzija ili, uslovno rečeno za generiranje nekih konflikta, mislim da će da rezultira sa relativno brzim smirivanjem makedonske scene.

Makedonska scena će u narednim godinama, ako se opet uspostavui vladavina prava i pravne države, sigurno da ima i druge tenzije koje će da se javljaju u javnosti ali one će da budu, po meni, normalne tenzije koje jedno demokratsko društvo može lako da prevaziđe.

XS
SM
MD
LG