Dostupni linkovi

Muslimani koji su spasili jevreje od holokausta


Zejneba Hardaga (četvrta s desna) na ceremoniji u čast njene porodice, Yad Vashem, 1985, foto preuzet sa sajta yadvashem.org
Autori: Tom Bousfield i Catrin Nye, BBC (Prevela: Ena Stevanović)

Nova izložba ima za cilj da ukaže na ulogu koju su imali muslimani u spašavanju jevreja za vrijeme holokausta. Odbor zastupnika britanskih jevreja je u Bloomsburyju, centralnom dijelu Londona, pokrenuo izložbu pod nazivom „Pravedni muslimani“.

Na izložbi će biti prikazane fotografije sedamdeset muslimana koji su štitili jevreje tijekom Drugog svjetskog rata uz priče koje detaljnije opisuju njihov herojski čin.

Cilj izložbe je da potakne nova istraživanja o slučajevima suradnje između muslimanske i jevrejske zajednice.

Yad Vashem, zvanični izraelski spomenik posvećen žrtvama holokausta, je odao priznanje skoro 25 hiljada tzv.“pravednih osoba“ koje su riskirale svoje živote kako bi zaštitile jevreje tijekom nacističke strahovlade. Oko sedamdeset muslimana je nedavno dodano na taj popis. Pomenuta izložba istražuje njihov priče.

Empatija i kohezija

Među pravednim je i porodica Hardaga iz Bosne i Hercegovine koja je pružila utočište jevrejskoj porodici Kavilio kada su njemačke snage 1943.godine zauzele Bosnu.

Pola stoljeća kasnije porodica Kavilio je spasila Hardage za vrijeme rata u BiH.

Za vrijeme neprestalnog granatiranja Sarajeva, porodica Kavilio je poslala apel predsjedniku BiH da dozvoli njihovim nekadašnjim spasiteljima da otputuju u Izrael.

Fiyaz Mughal, direktor humanitarne organizacije „Faith Matters“ i jedan od autora prateće knjižice pod nazivom „Uloga pravednih muslimana“ kaže:

„Ove zajednice su se raspršile u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata i kako starija generacija umire, ove priče se gube.“

Prema popisu stanovništva iz 2011.godine, u Engleskoj i Walesu živi 2.7 miliona muslimana i 263 hiljade jevreja.

Mughal se nada da će ova izložba inspirirati mlade sljedbenike obiju religija da istražuju ideju partnerstva i dodaje:

„To je najbolji način za empatiju i koheziju: učiti se zajedno i biti ponosni na ono što jesmo.“

Time što će prikazati priče o suradnji između muslimana i jevreja, Mughal se nada da će ova izložba kompenzirati tekuće sukobe između dvaju religija.

Jedinstveni most

„Jedan od glavnih pokretača projekta je činjenica da postoji mali dio jevrejske zajednice koji želi ponovo pisati historiju tvrdeći da su muslimani uveliko pomagali nacistima“, kaže Mughal i dodaje:

„S druge strane postoji mali dio muslimanske zajednice koji ne želi govoriti o holokaustu iz razloga što ne žele suosjećati sa jevrejskom zajednicom. To je neprihvatljivo i činjenično neistinito.“

Koordinator izložbe rabin Natan Levy je rekao:

„Program pruža jedinstveni most između dvije zajednice koji im omogućava da slave zajedno, da se sjećaju, a ne se dodatno razdvajaju. Divno je bilo kada smo Fiyaz i ja skupa izaši i citirali isti redak iz naših Svetih knjiga:‘Ko god spasi jedan život, spasio je cijeli svemir.“

Mughal je na to rekao:

„Besa, nacionalni kodeks časti u Albaniji, sličan Pashtu kodu u Afganistanu je vodio muslimane u tome da obezbijede utočište za vrijeme nacističke okupacije. Upravo zato je broj jevreja u Albaniji zapravo porastao tijekom Drugog svjetskog rata.“

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG