Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mujezinović: Špekulacije o visini plaća


Mustafa Mujezinović, Foto: Midhat Poturović
Predsjednik Vlade Federacije BiH reagovao je na prilog Radija Slobodna Evropa u kojem smo govorili o smanjenju primanja budžetskim korisnicima i platama zaposlenih u federalnim institucijama. Reagovanje objavljujemo u cjelosti:

"U emisiji „Radija Slobodna Evropa“ od 23.12.2009. emitiran je prilog pod nazivom „Skresana primanja budžetskim korisnicima“ u kojem je izneseno niz netačnih i proizvoljnih informacija na račun primanja izabranih i imenovanih dužnosnika Federacije BiH. Napominjem, da je u obrazloženju povećanja Budžeta Federacije BiH za 2010.godinu eksplicitno navedeno da je do povećanja na poziciji za bruto plaće i naknade troškova zaposlenih, u iznosu od 6,1 posto u odnosu na prošlu godinu, došlo usljed planiranog povećanja zaposlenih za 160 u kazneno-popravnim zavodima, za 150 u Poreznoj upravi Federacije BiH radi implementacije projekta ELMO ( Zakona o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa za 2010.godinu), za 54 na naplatnim mjestima u Direkciji za autoceste, te manjeg broja novih radnika u Federalnom zavodu za agropedologiju i u Federalnoj komisiji za koncesije.
Također, napominjem da je plata premijera FBiH za mjesec novembar tekuće godine iznosila cca 2.300 KM, dok su primanja u decembru 2008.godine na istoj poziciji iznosila bruto 4.700 KM.
Kada je riječ o Zakonu kojim su uređene plaće i naknade, upotrijebili ste netačan naziv (nacrt novog zakona o plaćama funkcionera u Federaciji). Riječ je o Nacrtu zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH koji je, upravo, izraz potrebe da se na jedinstven i jednak način definira ova oblast i to, kako za izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike u organima zakonodavne i izvršne vlasti u FBiH, tako i za državne službenike i namještenike u organima državne službe Federacije i policijske službenike organa unutrašnjih poslova Federacije BiH. Njime su uređena i osnovna načela za njegovu primjenu u kantonima i općinama.
Nacrtom ovog zakona propisani su platni razredi i koeficijenti za kategorije nositelja izvršnih funkcija, izabranih dužnosnika i savjetnika, državnih službenika i namještenika, kao i policijskih službenika. Smanjenja je visina većine naknada, kao i ukinute naknade za rad u komisijama osim onih koje su propisane zakonom, ali su manje za 50 posto.
Vlada stoga očekuje da ovaj primjer uređivanja plata i naknada bude model i za njihovo regulisanje u kantonima i općinama.
U svakom slučaju, ovaj, kao i drugi potezi koje je Vlada poduzela da ostvari uštede u javnoj potrošnji, zaslužuju prije afirmaciju, nego neosnovanu kritiku.
S obzirom na činjenicu da osnovica za obračun plaća i naknada prema pomenutom Nacrtu zakona još nije utvrđena (utvrđuje je Vlada FBiH u dogovoru sa sindikatom), interpretacija o visini plaća i naknada u emisiji Radio Slobodna Evropa je čista špekulacija."
XS
SM
MD
LG