Dostupni linkovi

Može li se nadoknaditi šteta od loših privatizacija u turizmu


Hotel Planinka na Žabljaku
Vladin Savjet za privatizaciju je završio analizu ugovora sklopljenih sa investitorima u oblasti turizma koji, u međuvremenu, nijesu realizovani. Pojedini ugovori će biti raskinuti, a sa drugima će se napraviti novi dogovor. Ipak, uslijed višegodišnjeg ignorisanja ugovornih obaveza od strane investitora, domaći turizam i država trpe velike gubitke koji, sudeći po tvrdnjama dijela opozicije, nikad neće biti nadoknađeni.

Savjet za privatizaciju je ustanovio da sa investitorima koji su privatizovali hotele Planinka i Jezera na Žabljaku, odnosno na primorju - As u Perazića Dolu i Centar za odmor, rekreaciju i rehabilitaciju Igalo treba raskinuti.

Na "tapetu" su se našli ruska kompanija Njega Tours koje je još prije 11 godina kupila hotel As u Perazića dolu koji do danas nije završila. Zatim, posrnula Vektra Montenegro domaćeg biznismena Dragana Brkovića koja, po svoj prilici, neće moći da izgradi hotele Tamaris i Igalo i obnovi hotel Plaža u Herceg Novom.

Analizirali su se i aranžmani u vezi sa investicijama na Žabljaku gdje je HM Durmitor 2005. kupio hotel Jezera koji do danas nije obnovljen, a ni konzorcijum HTP Primorje i HLT fonda nije ispunio obaveze u vezi hotela Planinka kao ni u slučaju Centra u Igalu.

Konačnu odluku će donijeti Vlada, a sekretar Savjeta za privatizaciju, Aleksandar Tičić je rekao da je radni tim Savjeta polazeći od Informacije o statusu ugovora sa nerealizovanim investicionim obavezama iz oblasti turizma, analize predmetnih ugovora, utvrđenog činjeničnog stanja na terenu i obavljenih razgovora sa investitorima, pripremio prijedlog zaključaka.

"Hotel Planinka jednostrani raskid, hotel Jezera jednostrani raskid, za hotel Žabljak ugovor ostaje na snazi, za hotel Galeb i Mediteran da se sačini aneks ugovora. Hotel Centar za odmor, rehabilitaciju i rekreaciju u Herceg Novom predlaže se raskid ugovora kao i za hotel As u Perazića dolu. Što se tiče treće grupe u kojoj su slučajevi dugoročnog zakupa zemljišta to je sa kompanijom Nou star na poluostrvu Luštica do 1. juna, ako ne ispune obaveze vlada će predložiti raskid ugovora. Oko hotela Jadran sa Montenegro grupom biće definisan novi aneks ugovora iz tog razloga što ovdje lokalna samouprava nije ispunila svoje obaveze", naveo je Tičić.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Nebojša Medojević ima primjedbu na dužinu spiska investitora preporučenih za raskid ugovora.

"Sigurno je da spisak treba da bude veći, ali naravno da je spisak pravljen selektivno jer oni koji su bliski Đukanoviću i Vukotiću njima će se davati dodatne šanse, biće produžavani rokovi. To je bio slučaj sa HTP Bokom i Vektrom Jakić. Sigurno ima dosta takvih slučajeva i u turizmu gdje su neki kupci bliski Đukanoviću ili možda koji su platili korupciju Đukanoviću i Vukotiću imaće sigurno privilegovani položaj", ocijenio je Medojević.

Medojević: Ugovori bez minimuma profesionalnih standarda

Počinjući novi, sedmi premijerski mandat, Milo Đukanović je, prilikom ekspozea u Skupštini rekao da će nova Vlada analizirati svaki privatizacioni ugovor, a da će se oni koji nijesu ispoštovani - raskinuti.

„U svim slučajevima, u kojima se pokaže da partneri nijesu ispunili svoje investicione obaveze: prema zaposlenima, tehnološkim viškovima ili druge važne ugovorne klauzule – bez oklijevanja, takve ugovore treba raskinuti“, rekao je krajem godine premijer Milo Đukanović.

Međutim, sa nekim investitorima će se ipak praviti novi dogovori, ali se sa ovom vrstom revizije ipak neće stati, već će se proširiti i na oblasti izvan turizma.
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

Savjet za privatizaciju je donio odluku i da se formira radni tim za preispitivanje ostalih privatizacionih ugovora, kao i da se neuspjelim proglase tenderi za Institut Simo Milošević, dnevnik Pobjeda i Novi duvanski kombinat jer dostavljene ponude, navodno, ne odgovaraju kriterijumima.

Sada se postavlja pitanje - šta sa neuspjelim aranžmanima, odnosno, da li država ima mogućnost nadoknade štete.

Sekretar Savjeta za privatizaciju, Aleksandar Tičić kaže da se tom temom radni tim nije bavio.

"Ovaj radni tim je imao samo zadatak da napravi radnu analizu, kompletno stanje sa predlogom zaključka i to smo danas uradili na sjednici Savjeta za privatizaciju, a tek u daljem postupku će sigurno biti utvrđeno činjenično stanje na samom terenu i to koliko je država u pojedinim privatizacijama oštećena", naveo je Tičić.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta i član skupštinskog Odbora za ekonomiju, Nebojša Medojević, za RSE kaže da je sadašnje stanje rezultat koncepta koji su promovisali i primjenili premijer Milo Đukanović i siva eminencija crnogorske ekonomije, dekan Univerziteta Donja Gorica Veselin Vukotić, a koji se zasnivao na tzv. kupovini dobrih investitora, a ne prodaji nacionalne imovine.

"To je podrazumijevalo da svi ugovori koje sam ja gledao budu rađeni po istoj matrici, da u njima obično ima čitav niz klauzula koje definišu obaveze države i gotovo niti jedna koja definiše obaveze investitora. To se posebno odnosilo na investitore u turizmu, ali evo ovih dana vidimo da je isti slučaj i sa najvećom privatizacijom KAP-a. Dakle, niti jedan od ugovora koje je sklapao Savjet za privatizaciju nema minimum profesionalnih standarda koji ih sprječavaju u ovakvoj situaciji i koji stvaraju pravni osnov da, ako investitor ne ispuni ugovor predviđene obaveze da vi možete da zaštitite nacionalni interes pokretanjem sudskih procesa, parnica u zemlji ili arbitražom u inostranstvu i to je ono što je karakterisalo sve ugovore. Tako da se svaki ugovor teško raskida, a kada se raskida to ide na štetu države. To je namjerno urađeno i vjerovatno je za to neko imao određenu finansijsku kompenzaciju", smatra Medojević.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG