Dostupni linkovi

Tradicija Mostara: Skokovi sa Starog mosta


Skokovi sa Starog mosta u Mostaru
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00
Tina Jelin

Mostarac Arman Puzić je pobjednik 444. po redu tradicionalnih skokova sa Starog mosta u popularnijoj i atraktivnijoj disciplini skokova na glavu, poznatijih kao ''mostarska lasta''. U disciplini skokova na noge pobijedio je njegov mladi sugrađanin Igor Kazić.

Drugo mjesto u skokovima na glavu odnio je višegodišnji šampion skokova sa Starog mosta Lorens Listo. Treći je Darko Dangubić.

U disciplini skokovi na noge drugi je Elvis Redžić, a treći je Mugdim Obad.

Najmlađi takmičar ove godine je Hilmo Pehilj, koji je takođe kao maloljetnik skakao uz odobrenje roditelja.

Inače, ovogodišnja manifestacija protekla je u znaku tragičnog događaja od četvrtka, 22. jula, kada je na platou ispod Starog mosta tragično od strujnog udara poginuo 10-godišnji Mostarac Mirza Velagić.

Zbog ovog događaja, svi tradicionalni, popratni kulturno-zabavni sadržaji, predviđeni za petak, subotu i nedjelju su otkazani, a održani su samo skokovi sa Starog mosta.

Skakačima je probleme stvarao i neobično jak vjetar, no to nije omelo takmičenje.

Pored nekoliko hiljada građana, ispod Starog mosta danas su skokove gledale brojne zvanice i gosti, a među ostalima tu su bili i gradonačelnik Dubrovnika, Andro Vlahušić, gradonačelnik Sarajeva, Alija Behmen, u pratnji gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića.
XS
SM
MD
LG