Dostupni linkovi

Akrobatski skokovi: Spektakl u Mostaru

Englez Gary Hunt, koji ove godine nastupa za Francusku, te Australka Rhiannan Iffland pobijedili su u subotu (28. august) na takmičenju u akrobatskim skokovima pod nazivom Red Bull Cliff Diving, održanom u Mostaru, na jugu Bosne i Hercegovine.

Zvijezde tog svjetski popularnog takmičenja, koje se održava na nekoliko svjetski poznatih destinacija, u Mostaru su skakali sa šest metara visoke posebno napravljene platforme. Žene skaču sa podijuma u donjem dijelu platforme, a muškarci sa samog vrha.

U konkurenciji 12 skakačica iz nekoliko zemalja svijeta, Iffland je pobijedila skačući sa visine od 21 metar, što je njena deseta uzastopna pobjeda u ovom takmičenju.

"Kada stojiš gore na platformi, uvijek u Mostaru gledaš na sve te ljude koji mnogo vole ovaj sport, to ti daje tako mnogo energije, i ja to zaista mnogo cijenim", kazala je Iffland na ceremoniji proglašenja pobjednika, održanoj na platou ispod Starog mosta.

Gary Hunt je bio najbolji u konkurenciji 13 skakača iz više svjetskih zemalja, koji su se u zrak vinuli sa 27 metara visine.

Takmičenje je obilježilo promjenljivo i za ovo doba godine prilično hladno i kišovito vrijeme, sa temperaturom traka ispod 30 stepeni Celzijusa. Takmičari su skakali u inače hladnu Neretvu.

"Englez sam. Naviknut sam na kišu, nije mi previše smetala. Bez sumnje, zadnja runda je bila zaista teška", izjavio je Hunt, inače aktuelni šampion Red Bull Cliff Diving takmičenja novinarima na ceremoniji proglašenja pobjednika. Zvanični voditelji programa uživo Red Bulla opisali su Hunta kao skakača koji je u tom sportu ono što su Cristiano Ronaldo ili Lionell Messi u fudbalu.

U subotu je održana četvrta, finalna serija skokova. Takmičenje je počelo u četvrtak (26. august) probnim skokovima, te prvom serijom, dok su druga i treća serija upriličene u petak (27. august).

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG