Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U moskovskoj crkvi ubijen sveštenik


U Moskvi je, u crkvi u kojoj služio, iz vatrenog oružja noćas ubijen sveštenik Danil Sisojev, dok je njegov pomoćnik ranjen.

Ubistvo se dogodilo na jugu Moskve, u crkvi Svetog apostola Fome.

Nepoznata osoba ispalila je na sveštenika i njegovog pomoćnika u crkvenoj porti najmanje četiri metka. Prolaznici su žrtve odvezli u obližnju bolnicu, ali je sveštenik podlegao ranama.

Ubistvo pravoslavnog sveštenika izvršeno je najverovatnije iz religioznih razloga, jer se on smatrao velikim borcem protiv sekti i religioznog ekstremizma, izjavio je šef gradskih istražnih organa Anatolij Bagmet.

Mediji navode da je otac Danilo "aktivno sporio" s muslimanima. Napisao je knjigu "Brak sa muslimanom", gde je pisao da Bog i crkva "jednoznačno osudjuju brakove izmedju hrišćana i muslimana".

Pre četiri godine počeo je da dobija pretnje. Ruska pravoslavna crkva smatra da je sveštenik ubijen zbog svog aktivnog rada.

"Otac Danilo je bio izrazita figura, kreativan, aktivan, istinski propovednik i misionar. Mislim da je stradao upravo zbog svoje aktivne pozicije", kazao je šef pres-službe Moskovskog patrijarhata Vladimir Vigiljanski.

Savet muftija Rusije osudio je ubistvom ocenjujujući da je reč o zločinu.

"Ako ima nekih pitanja u vezi sa sveštenikom, odgovore treba tražiti civilizovanim putem, a ne ubistvom", kazao je prvi zamenik predsednika Duhovne uprave muslimana evropskog dela Rusije Damir Gizatulin.

On je ocenio da iza ubistvo najverovatnije stoje pripadnici sekti, jer takav zločin ne može da učini vernik, bez obzira kojoj religiji da pripada.
XS
SM
MD
LG