Dostupni linkovi

Morski konjic je najtiši ubojica morskih dubina


Znanstvenici su otkrili da zbog oblika glave, odnosno vrha nosa, morski konjic u moru stvara iznimno malo mreškanja te ga njegov brzi plijen ne može primijetiti

Morski konjic možda izgleda sporo ili nespretno, no oni su opaki i domišljati predatori, otkrila je nova studija. Svoju sporost ove malene morske životinjice nadoknadili su tajnim oružjem, koje im omogućuje da se nečujno približe svom plijenu.

Njihove glave, točnije vrh nosa, imaju takav oblik koji stvara iznimno malo mreškanja u vodi, koje bi primijetio njihov ručak.

Ovo je iznimno bitno jer im omogućuje da budu gotovo nevidljivi za sićušne kopepode koji spadaju u porodicu rakova. Malene životinjice mogu brzo osjetiti i najslabije mreškanje u vodi i pobjeći od svog lovca. Pritom u sekundi mogu prijeći 500 tjelesnih dužina, što bi bilo kao da čovjek od 180 cm visine pliva 3200 km/h..

Autor studije Brad Gemmel piše kako u mirnim uvjetima konjic može ugrabiti plijen u 90 posto slučajeva, iako se radi o najboljim bjeguncima u moru. Konjic se inače hrani tako da vrat djeluje poput opruge, što im omogućuje da brzo rotiraju glavu i grabe hranu. No, učinkoviti su na udaljenosti od 1 milimetra, a njihovi udari javljaju se u vremenu kraćem od 1 milisekunde.

Dosad je bilo nepoznato kako su uspijevali doći tako blizu plijena koji nije ni znao što ga čeka.
XS
SM
MD
LG