Dostupni linkovi

Moldavske opozicione stranke na korak do većine


Grafikon strukture Parlamenta prema izbornom rezultatu
Grafikon strukture Parlamenta prema izbornom rezultatu
Četiri opozicione stranke osvojile su najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima u Moldaviji saopštila je danas izborna komisija nakon prebrojanih 97 odsto glasova.

Pobjeda je međutim tijesna i nijedna od dvije strane nema većinu od 61 poslaničkog mjesta, koliko je potrebno za izbor nasljednika komunističkog predsjednika Vladimira Voronjina koji napušta funkciju nakon dva uzastopna predsjednička mandata.

Kad se zbroje glasovi Liberalno demokratske partije, Liberalne partije i alijanse "Naša Moldavija", koje su najavile koaliciju, to je ukupno 40 poslaničkih mjesta.

Demokratska stranka, na čijem je čelu bivši šef Komunističke partije koji je prešao u opoziciju Marjan Lupu, osvojila je još 13 poslaničkih mesta, a ako se partija Lupua pridruži ovom bloku opozicija će u budućem sazivu parlamenta imati većinu od 53 od ukupno 101 poslaničkog mjesta. To međutim nije dovoljno da bi opozicija mogla izglasati predsjednika u Skupštini, jer im je potreban 61 glas.

Komunistička partija koja je do sada bila na vlasti sa osvojenih 45,1 odsto glasova i dalje će sa 48 poslaničkih mesta pojedično najviše poslanika u parlamentu. Opozicija je isključila svaku mogućnost koalicije sa komunistima. Lupu je takođe, najavio da neće ulaziti u savez sa komunistima.

Proruski orjenitisani aktuleni predsjenik Vladimir Voronjin, odmah pošto je saznao da Komunisti nijesu osvojili većinu rekao je:

“Ja nijesam miljenik sreće. Strpljivo ću sačekati objavu rezultata od Centralne izborne komisije. I bez obzira kakvi rezultati budu ja ću ih prihvatiti i pokoriti im se. Nećemo izaći na ulice i organizovati masovne proteste. Nećemo kovati zavjeru i prihvatićemo narodnu volju bez problema,” poručio je Voronjin.

Sa druge strane Vlad Filat lider Liberalnih demokrata jutros je u Kišnjevu izjavio za Rojters:

“Nećemo prihvatiti rezultate Centralne izborne komisije prije nego što ih usporedimo sa našim. Nastavljamo sa paralelnim brojanjem glasova i ne bi smjelo biti velike razlike između rezultata Centralne izborne komisije i naših.”

Politička kriza u Moldaviji traje od početka aprila ove godine kada je opozicija optužila vlast za izbornu krađu, nakon čega su uslijedile demonstracije koje je komunistička proruska vlast uspjela da uguši uz represivni aparat sa kojim raspolažu. Međutim, pošto je opozicija u dva navrata uspjela blokirati izbor predsjednika u Skupštini, Voronjin je bio prisiljen da ponovo raspiše izbore.

Iako je ishod izbora tijesan u korist opozicije, anlitičar Bogdan Tirdea iz Kišnjeva je za Rojters izjavio da je najvažnije da je na ovim izborima Komunistička partija kaonačno poražena.

Važna poruka prema njegovom sudu je i da iako su se Komunisti svečano i glasno zaklinjali da su podržavani od Rusije, dobili su manje glasova nego na izborima u aprilu.

Drugo, prema ocjeni Tirdea, je što kako je rekao “čista demokratska vlast” može biti formirana, mada Liberali neće moći da izglasaju šefa države.

No, sa druge strane, u uslovima krize, kada je budžet prazan i, jasno, daleko je od toga da Moldavija dobije ruske i kineske obećane zajmove, situacija će postati nesigurna, procjenje ovaj analitičar koji smatra da može doći do novih izbora i rezultat je zaista nepredvidljiv, zato što demokrate u tim uslovima, do tada mogu diskreditoviti sami sebe.
XS
SM
MD
LG