Dostupni linkovi

Skupština Srpske demokratske stranke u Banjaluci ponovo je izbrala za predsjednika stranke Mladena Bosića. Za Bosića je glasalo 266 od 433 delegata, dok je njegov protukandidat Mićo Mićić dobio 167 glasova.

Nakon reizbora predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da je ova stranka može donijeti neophodne promjene u Republici Srpskoj.

"Pokušaćemo da u narednom periodu još ojačamo kroz izbor novog rukovodstva i novih potpredsjednika stranke i da u dogovoru sa ostalim strankama i ljudima koji smatraju da je neophodno što prije ući u promjene donesemo nešto bolje Republici Srpskoj", poručio je Bosić.

Mićo Mićić čestitao je Bosiću pobjedu na izborima rekavši da je SDS Izbornom skupštinom u Banjaluci pokazao da je demokratska stranka. Mićić je potvrdio da ostaje član SDS-a u punom kapacitetu.

"U zavisnosti od toga šta stranka bude od mene očekivala radiću sa namjerom da ostvarimo ciljeve da pobijedimo na izborima 2016. i 2018. godine", rekao je Mićić.

Skupština SDS-a je usvojila i programsku politiku o sveobuhvatnoj obnovi Republike Srpske.

Ocijenjeno je da je ovaj bh entitet u stanju duboke krize u svim segmentima života: od krize legitimiteta političkih institucija, političke krize, ekoomske, kulturne, pa sve do krize morala.

SDS smatra da prvi neophodan korak u pravcu obnove društva je bezrezervna borba protiv kriminala i korupcije.

„Samo na taj način moguće je povratiti kredibilitet institucija RS, ponovo vratiti osjećaj opšte društvene pravde i , na kraju , otvoriti prostor za zdrav ekonomski život. Zakon o porijeklu imovine , koji je predložila Srpska demokratska stranka , posmatramo kao neophodan korak u tom pravcu,“ kaže se u deklaracijiSDS-a.

Kao ekonomsko socijalne ciljeve SDS je stavio privredni rast i zapošljavanje. Neophodnim se smatra i decentralizacija Republike Srpske i spuštanje političke moći ka lokalnom nivou.

SDS je potvrdio i svoju posvećenost Evropskim integracijama .

„Geografski položaj je odredio da je ovaj prostor okružen zemljama članicama EU i da je zbog toga članstvo garant buduće bezbjednosti, mira i prosperiteta našeg naroda . Proces prihvatanja evropskih standarda u oblasti pravnog, političkog i ekonomskog sistema treba da obezbjedi konkurentnu sposobnost našeg društva. Opredjeljenost za pristupanje EU ni na koji način ne znači i naše distanciranje od saranje sa nama prijateljkim zemljama i narodima koji nisu članovi EU,“ naglašava se u deklaraciji.

Prema procjeni SDS-a Dejtonskim mirovnim sporazumom RS je stabilizovala i na međunarodnom planu definisala svoj status.

„Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, srpskinarod u Bosni i Hercegovini je uspješno okončao prvu najtežu fazu svoje borbe za ravnopravnost. Pred nama je dugotrajan proces demokratizacije društva kako bi bili sposobni da se uhvatimo u koštac sa iskušenjima koja se nalaze pred nama. Vrijednosti koje želimo, obnoviti i na kojima želimo graditi proces obnove su: sloboda i odgovornost, jednakost i pravda, solidarnost i supsidijarnost. Njihov temelj je i u doktrini ljudskih prava kao nedodirljivomfundamentalnom principu modernog društva", objašnjava se u deklaraciji SDS-a .

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG