Dostupni linkovi

Ministri EU o Euleksu i BiH


Savjeta ministara odbrane i inostranih poslova EU /GAERC/ razmatraće na dvodnevnom samitu u Briselu, koji počinje u danas, bezbjednosne i političke prilike u BiH, a šefovi diplomatija EU u Briselu će, kako je najavljeno "podržati napore misije Euleks da primijeni svoj mandat na cijelom Kosovu, uprkos ozbiljnim iskušenjima", rekli su novinarima zvaničnici švedskog predsjedništva EU.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bilt obavijestiće svoje kolege iz EU o toku butmirskog procesa i postignutim rezultatima, saopštilo je švedsko Predsjedništvo EU.

Na samitu će biti razmatrano vojno prisustvo EU u BiH, odnosno operaciji Altea, koja pomaže održavanju bezbjednosti i podršci miru u BiH.

Ministri spoljnih poslova EU će, na zasjedanju u utorak, istaći nastojanja policijske misije EU u Bosni i Hercegovini (BiH) da okonča svoj mandat podrške pravosudnim i policijskim tijelima BiH u provođenju policijske reforme, kao i bitki protiv organizovanog kriminala i korupcije i da predoče izglede za svođenje vojne misije EU u BiH na jačanje institucija vlasti i obuku, što će zavisiti od opšteg političkog razvoja i posebno od toga hoće li biti ukinuta funkcija međunarodnog predstavnika za BiH.

Očekuje se da ministri evropske dvadesetsedmorice, prema riječima visokih zvaničnika švedskog predsjedništva EU, nalože dalje napore i"izraze zadovoljstvo zbog rezultata koje je dosad Euleks na Kosovu postigao u pružanju pomoći pravosuđu i službama za primjenu zakona, uključujući istrage i suđenja za osjetljive kriminalne slučajeve".

Ministri inostranih poslova i odbrane EU će na zajedničkoj sjednici temeljito sagledati cjelokupni bezbjednosni i politički razvoj na Kosovu i u BiH, u sklopu Evropske spoljne i bezbjednosne politike i mirovnih i operacija rješavanja kriza u svijetu.

Ovom dijelu zasjedanja će se priključiti i generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen, imajući u vidu tijesnu saradnju i zajedničko
korištenje vojnih kapaciteta Atlantskog saveza i EU u operacijama u Evropi i drugim dijelovima svijeta.

Ministri će na samitu razmatrati i Lisabonsku strategiju za rast i radna mjesta nakon 2010. godine, zatim pripreme za samit EU, koji treba da bude održan 10. i 11. decembra, te pitanje Rusije, Ukrajine i Bliskog istoka.

Radna večera šefova diplomatija EU će u ponedjeljak obuhvatiti pripreme za susret lidera Rusije i evropske dvadesetsedmorice u Stokholmu 18. novembra, s ciljem da se, pored ostalog, sklopi sporazum EU-Rusija o "ranom upozoravanju" na prijetnje prekida dopreme ruskog gasa Evropi.

Očekuje se da će Evropski savjet pozdraviti stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma 1. decembra, usvojiti zaključke programa Stokholm /novog programa iz oblasti pravosuđa i unutrašnjih poslova/ i razmotriti ciljeve EU za konfereciju UN o klimatskim promjenama u Kopenhagenu od 7. do 18. decembra.

Glavne teme samita biće aktuelna i strateška pitanja kao što su kilmatske promjene, energetika i posljedice ekonomske i finansijske krize.
XS
SM
MD
LG