Dostupni linkovi

Milutinović: Srpska opozicija još traži sebe


Lideri opozicije Borko Stefanović, Boris Tadić i Saša Janković u Beogradu, 4. februar 2018.

Vladimir Milutinović, filozof i urednik portala ‘Dvogled’ za ‘Zašto?’ objašnjava koliko građanska opozicija može postići protestom protiv Radio-televizije Srbije zbog neravnopravnog pokrivanja predizborne kampanje uoči lokalnih izbora u Beogradu narednog mjeseca.

  • Rijaliti šou

Mislim da je svaki protest protiv RTS-a, odnosno protiv načina izvještavanja RTS-a, koristan i potreban, pogotovo ako je to veći skup.

Mi imamo na pogrešan način postavljenu situaciju, odnosno tako da je praktično sve dozvoljeno, sve moguće.

RTS tu nije najgora varijanta ali njegov zadatak bi trebalo da bude da aktivno radi protiv te tabloidne rijaliti šou medijske situacije a on ne radi ništa protiv toga.

  • Odluka

Ne mislim da će taj fizički pritisak demonstracija da bude prisutan ili veliki.

Ono što je meni problem je da nama u javnosti nije jasno da li je ova naša medijska situacija koju trenutno imamo, da li je to nešto što je normalno, nešto što je u okviru zakona, legitimno, normalno ili nešto što je zapravo katastrofalno, nešto što je potpuno nedopustivo i nepodnošljivo.

Ja mislim da se mi još nismo jasno odlučili.

  • Vlast

Vlast misli da je to nešto normalno, da su tu samo iskorišćene medijske slobode, svako ima pravo da kaže, oni imaju pravo da odgovore, nekakve privatne televizije i tabloidi potpuno podržavaju vlast, ali to je njihova sloboda i tako dalje.

Čak i u opoziciji mnogi su blizu tome da ne misle da tu nešto radikalno treba da se menja, eventualno da oni dođu na vlast i da će biti malo bolje.

Znači ne vide da je to nešto radikalno pogrešno.

  • Region

Mislim da je na Balkanu uopšte i širem Balkanu postoji ta opšta tendencija da se ono što treba da služi javnom interesu – na primjer sudovi, javni servisi, medijski javni servisi -- da su oni u znatnijoj meri podređeni izvršnoj vlasti, znači oni su tu praktično servis izvršne vlasti.

Srbija je to u najlošijoj situaciji jer je RTS najmanje samostalan.

Ta se situacija mislim pogoršala zadnjih desetak godina i to u čitavom regionu.

  • Energija

Ja mislim da se još uvek traže (opozicija). Na primer, ne vidim tu neku usredsređenu energiju na neke bitne tačke.

Medijske slobode su tu važan segment mada sigurno nije to dovoljan segment na čemu da se privuku birači.

Generalno mislim da opozicija još uvek ne pokazuje jasnu energiju usmerenu ka jasnim tačkama i to praktično važi za sve kolone opozicije.

Videćemo šta će biti.

XS
SM
MD
LG