Dostupni linkovi

Milićević: Biće još lista nakon presude za ‘srbomrzsce’


Protest ultradesničara u Beogradu u aprilu 2013.
Protest ultradesničara u Beogradu u aprilu 2013.

Petar Milićević, aktivista iz nevladine organizacije ‘Evropa nema alternativu’, za ‘Zašto?’ objašnjava šta oslobađajuća presuda za Ivana Ivanovića, lidera ultradesničarskog pokreta ‘Naši’, zbog pravljenja liste ‘srbomorzaca’ 2014. godine znači sa slobodu misli i riječi u Srbiji.

  • Režim

Lista Pokreta ‘Naši, ova poslednja koja navodi nekih trideset ličnosti zbog uništavanje ustavnog poretka, nije ni prva ni poslednja.

One su pravljene od početka devedestih godina.

To je krenulo prvo napadima na određene ličnostima, uglavnom posle izjava nekih ličnosti, koje su bile protiv režima u tim godinama.

  • Potpis

Od tad postoje redovni pozivi na neku vrstu linča u javnosti da se tog moralo izbaciti iz zemlje, ubiti, ukinuti mu ne znam ni ja šta sve, građanska prava i tako dalje.

Tako da nažalost, jedna od tih lista jednog dana, potpisana da vidimo ko je to sastavio, mora biti sankcionisana.

  • Kleveta

U ovom slučaju mislim da je procedura negde iskorišćena za oslobađujuću presudu.

Na primer, neke od tih 30 ličnosti se nisu ni pojavile na sudu da daju izjavu da se proceni njihovu ugroženost.

Tako da bih ja u ovom slučaju išao na ličnu tužbu da svaka od tih 30 ličnosti koja se oseća ugroženim ili koja smatra da je oklevetana -- pošto meni ovo najviše liči na krivično delo klevete, da je neko okrivljen u javnosti za rušenje ustavnog poretka -- da pokrene to u saradnji sa tužilaštvom ili samostalno sa svojim nekim advokatom.

  • Mržnja

Ali da je to prva lista nije, da su bile mnogo veće bile su, da su imale neke posledice, imale su, tako da se uvek moramo plašiti kada neko lično prstom upire, pa makar to bilo u ultradesničare, a kamoli u neke nosioce demokratije ili slobodne misli.

I mislim da bi sud trebalo da se pozabavi time, u okviru ovih silnih reformi, uspešnih ili propalih, da odvoje odeljene koje će biti mali verziranije u ovoj oblasti prava, i da se bavi zaštitom javnih ličnosti da bi mogle lakše da daju izjave, makar i nesmotrene, bez ikakvih posledica jer je to osnov demokratije i ljudskosti.

Imali smo i slučajeve da je, na primer, Teofil Pančić prebijen u autobusu zbog istih ti listi, mržnje i ovog i onog.

  • Šteta

Nadam se da je ova, koliko god oslobađujuća presuda, neko se ovom listom bavio, pa je možda i to neko upozorenje da malo stišaju strasti da prestanemo da pretimo jednim drugima, jel fizičkom silom ili hapšenjima u slučajima kada to stvarno nema smisla.

A pogotovo ako je taj slučaj nečija izjava, ili neko drugo javno delovanje, koji nema veze ni sa kakvom krivičnim delom, ni sa kakvom štetom.

XS
SM
MD
LG