Dostupni linkovi

Ubijen službenik britanske MI6


Sedište britanske obaveštajne službe MI6 u blizini koje je pronađen ubijeni službenik, arhivska fotografija
Britansku javnost okupira slučaj ubistva, za sada neimenovanog muškarca povezanog sa britanskom obaveštajnom službom.

U oskudnim saopštenjima zvaničnika i obilju nezvaničnih informacija u medijima, nagađa se da ubistvo muškarca u svojim 30-im godinama ima privatan, a ne poslovan karakter.

Neimenovani muškarac koji je radio za britansku obaveštajnu službu MI6 pronađen je mrtav u blizini sedišta te organizacije. Njegovo telo otkriveno je u ponedeljak posle podne u sportskoj torbi ostavljenoj u jednoj zgradi u centru Londona.

Britanska TV stanica Skaj (Sky) objavila je nezvaničnu informaciju da je za sada najmanje verovatna mogućnost da je ubistvo povezano s terorističkim napadom.

Policija, naime radi na tragu koji govori u prilog činjenici da je ubistvo ima ličan motiv.
Posle ubistva Aleksandra Litvinenka, pripadnika britanske tajne službe, ruskog disidenta i bivšeg potpukovnika KGB-a, ovo je drugo ubistvo koje je povezano s radom britanske obaveštajne službe.


Ubijeni je privremeno bio premešten na rad u MI6. Njegove komšije kažu da se zvao Garet (Gareth) i da je govorio velškim naglaskom. Njegova komšinica Lora Hjuton (Laura Houghton) opisala ga je kao “izuzetno prijatnog” čoveka.

U izjavi za Skaj ona je rekla da je policiji saopštila da ništa neobično nije primetila kod Gareta.

Veruje se da je žrtva doktorirao matematiku na čuvenom Kembridž univerzitetu (Cambridge University) i da je bio pasionirani biciklista.

Gazdarica koja mu je iznajmljivala stan izjavila je za Dejli mejl (Daily Mail) da se radi o čoveku veoma učtivom, dobrih manira koji “ni muvu ne bi zgazio”.

“Stalno je vozio biciklu, ali nikada nisam videla prijatelje s njim. Ponekad se iz njegovog stana mogao čuti zvuk kao sa trake. Moguće da je preslušavao nekakve audio kasete za posao, mada mi sam nikad o tome ništa nije rekao”, ispričala je gazdarica.

Britanski Skotland Jard (Scotland Yard) pokrenuo je istragu, a portparol je saopštio da žrtva za sada još nije identifikovana.

Posle ubistva Aleksandra Litvinenka, pripadnika britanske tajne službe, ruskog disidenta i bivšeg potpukovnika KGB-a, ovo je drugo ubistvo koje je povezano s radom britanske obaveštajne službe.
XS
SM
MD
LG