Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mesic s Ban Ki-monom o stanju u regiji i BiH


Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u utorak je s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom razgovarao o doprinosu Hrvatske u radu Vijeća sigurnosti UN-a, te o stanju u regiji jugoistočne Europe, posebno u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Mesić je nakon sastanka s Banom u sjedištu UN-a u New Yorku kazao je da glavnom tajniku iznio svoje poznato mišljenje kako je Daytonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali nije uspostavio državne mehanizme po kojima ta zemlja može funkcionirati.

"Republika Srpska, makar neki u Republici Srpskoj, ne prihvaćaju BiH kao državu, nego grade državu u državi, a to ne bi bilo dobro niti za regiju niti za BiH", istakao je Mesić.

Za Kosovo je, po vlastitim riječima, Banu kazao da je njegovim osamostaljenjem dovršena arhitektura prostora jugoistočne Europe.

Srbija je iz političke sfere prebacila pitanje Kosova u pravnu sferu, ali dok se čeka konačno rješenje treba nešto poduzeti da se omogući suradnja, te promet ljudi i roba preko granica, rekao je hrvatski predsjednik.

Na upit o dugom razdoblju u kojem je Hrvatska u Vijeću sigurnosti UN bila bez veleposlanika dok se čekalo imenovanje novog, Mesić je odgovorio da je Ranko Vilović bio njegov prvi izbor, ali da on ne odlučuje sam, pa je trebalo vremena dok se došlo do dogovora.

Ban Ki-moon je posebno naglasio da sjajno surađuje s Vilovićem, i prije i nakon njegovog imenovanja za novog veleposlanika RH pri UN-u, dodao je Mesić.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG