Dostupni linkovi

Intenzivirati rješavanje otvorenih pitanja


Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na forumu u Bošnjačkom institutu u Sarajevu
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić na forumu u Bošnjačkom institutu u Sarajevu

Odnosi između BiH i Hrvatske načelno su dobri, ali između država ima otvorenih pitanja, koje treba rješavati u narednom periodu, konstatovali su danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Mesića, koji boravi u jednodnevnoj posjeti Sarajevu, primio je danas i visoki predstavnik Valentin Inzko.

Otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske mogu se riješiti uz malo više dobre volje i uvažavanja argumentacije i jedne i druge strane, kazao je danas nakon susreta sa članovima Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Mesić je istakao da ih ima mnogo: granice, imovina, trgovina te dvojna državljanstva, ali da će njihovo rješavanje unaprijediti već postojeću, dobru suradnju.


“Zalažem se za cjelovitu i funkcionirajuću BiH i želim da se obeshrabre svi oni koji na bilo koji način dovode u pitanje njen opstanak", izjavio je danas u Sarajevu predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, nakon sastanka u Predsjedništvu BiH.

Mesić je ovo izjavio odgovarajući na pitanje novinara u kakvim je odnosima sa premijerom Republike Srpske, s kojim je imao nekoliko "verbalnih razmirica" u pogledu statusa BiH, ali i statusa Srba u Hrvatskoj i procesa njihovog povratka u susjednu državu.

Stjepan Mesić u Sarajevu, Foto: Midhat Poturović
"Uredno odgovaram na svaki izazov i ne znam u čemu je tu problem", izjavio je hrvatski predsjednik.

Upitan da li smatra da je Dodik jedan od "onih koji dovode u pitanje opstanak BiH", Mesić je odgovorio da to pitanje treba postaviti premijeru RS, te da on, kao predsjednik Hrvatske, samo zastupa "principijelne stavove".

Mesića, koji boravi u jednodnevnoj posjeti našoj zemlji, jutros su u Sarajevu primili Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić, a tokom ovog susreta razgovarano je o svim otvorenim pitanjima.

“Razgovarali smo o pitanjima granice između dvije zemlje, o izgradnji mosta na Pelješcu i o pristupu BiH otvorenom moru, o spoljnotrgovinskoj razmjeni, uz sugestiju da sva neriješena pitanja prenesemo vladama, da iniciramo kao predsjednici da se intenzivnije radi na njihovom rješavanju“,
izjavio je predsjedavajući Radmanović.

Mesić se izjasnio i o Prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u BiH, navodeći kako ne bi bilo dobro da se krši jedan međunarodni sporazum - CEFTA.

“S obzirom da je zakon u proceduri, mislim da se može sve razriješiti u toku procedure, kako se ne bi uvodile s druge strane protumjere“, izjavio je Mesić.

Stjepan Mesić i Valentin Inzko u Sarajevu
Što se tiče izgradnje mosta Pelješac - kopno, kojim bi, prema argumentaciji bh. strane, ovoj zemlji bio onemogućen slobodan i neometan izlaz na more, predsjednik Hrvatske je naglasio da je primio pismo Predsjedništva BiH o tom problemu, da je pismo primila i Vlada Hrvatske, za koju se nada da će što prije razmotriti to pitanje i da će problem biti riješen u skladu “s međunarodnim pravom i međunarodnim konvencijama”.

Mesić se u Sarajevu susreo i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice i specijalnim predstavnikom EU Valentinom Inzkom, sa kojim je razgovarao o situaciji u BiH i regiji, te o procesu evropskih integracija. Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Inzko izjavio je da Hrvatska ima ključnu ulogu u regiji. Hrvatska, rekao je, predstavlja primjer kako jedna država može ostvariti napredak na putu ka EU i NATO, zahvaljujući vlastitim nastojanjima. Inzko je izjavio kako će “ova godina biti od ključnog značaja za integraciju Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju».

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u Sarajevo je, zapravo, stigao na poziv Bošnjačkog instituta (Fondacija Adil Zulfikarpašić), koji je pokrenuo “Forum”, na kojem će se ubuduće razgovarati o aktuelnim pitanjima bitnim za BiH ali i za zemlje u njenom okruženju. Hrvatski predsjednik je bio gost na prvom Forumu, a govorio je promjenama koje su neophodne za zemlje kandidate u Evrposku uniju, ali i o promjenama koje mora izvršiti EU.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija na predavanju u Bošnjačkim institutu, Foto: Midhat Poturović
"Zemlje koje žele ući u EU moraju biti spremne na promjene, moraju razviti političku volju da ih provedu i moraju svoju javnost na njih pripremiti. Zemlja koja želi ući u EU te promjene mora provesti i pri tom mora biti svjesna da ih provodi najprije radi sebe i zbog svoje budućnosti. Ako se to shvati, onda postaje sve lakše i jednostavnije", kazao je Mesić.

Naglasio je da milenijski projekt EU, objedinjavanje evropskog kontitenta, mora biti završen.

"Jugoistok Evrope ne smije ostati izvan njega, jer bi to bilo na štetu, kako zemalja naše regije, tako i zemalja EU"
, kazao je hrvatski predsjednik.

Prema njegovim riječima, potrebno je raditi na tome da građani zemalja članica, nezaboravljajući i nezapostavljajući svoju pripadnost matičnim državama, počnu osjećati ujedinjenu Evropu kao svoju novu domovinu.

XS
SM
MD
LG