Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Meksički zaliv odavno je ugrožen


Ilustrativna fotografija
Meksički zaliv, mesto na kome se ove godine izlilo hiljadu tona nafte i jedne od najvećih ekoloških katastrofa u američkoj istoriji, bio je predmet zabrinutosti naučnika i pre toga ovog događaja, saopštili su eksperti koji su učestvovali u međunarodnom projektu "Popis života u moru" (Census of Marine Life).

Raniji naučni rad će pomoći da se kasnije bolje utvrdi uticaj najnovije ekološke nesreće, naveli su naučnici koji su učestvovali u tom projektu. Područje Meksičkog zaliva je, po živom svetu, jedno od najraznovrsnijih na planeti, sa više od 15.000 vrsta, ali i jedno od najugroženijih.
Dubok i do 3.800 metara, Meksički zaliv se prostire na 1,5 miliona kvadratnih kilometara. U tom zalivu je više od 15.000 morskih vrsta - rakova, školjki i riba.

Pre eksplozije naftne platforme 20. aprila, flora i fauna Meksičkog zaliva su, kao i u drugim zatvorenim morima (Baltičko ili Sredozemno), bile ugrožene zbog promene klime, prekomernog ribolova i zagađenja.

"Imali smo odličnu naučnu ekipu iz SAD, Meksika i Kube, koja je radila u zalivu i pravila spisak vrsta", rekao je jedan od osnivača projekta Hese Ozubel (Jesse Ausubel) i dodao da su 8.332 vrste na spisku novih.

Ovogodišnje zagađenje je teško poremetilo mrešćenje jedne od najunosnijih vrsta za ribolov - crvene tune koje je nekada bilo u izobilju.

"Naftna mrlja nas je veoma zabrinula i srećni smo što smo uspeli da obavimo dobar deo posla pre", dodao je on.

Dubok i do 3.800 metara, Meksički zaliv se prostire na 1,5 miliona kvadratnih kilometara. U tom zalivu su morske struje jake zbog čega je bogat životinjskim vrstama. Više ih je od 15.000, među kojima 2.579 vrsta rakova, 2.455 vrsta školjki i 1.541 vrsta riba.
XS
SM
MD
LG