Dostupni linkovi

Mehmeti: Prijevremeni izbori za jači mandat Zeavu


Protest ispred Sobranja zbog Zakona o upotrebi jezika kojim albanski postaje drugi službeni jezik,
Protest ispred Sobranja zbog Zakona o upotrebi jezika kojim albanski postaje drugi službeni jezik,

Kim Mehmeti, publicista i analitičar iz Skoplja, za ‘Zašto?' objašnjava da li pokušaji blokiranja zakona s kojim albanski postaje drugi službeni jezik -- od strane predsjednika Đorđi Ivanova i bivše vladajuće VMRO DPMNE -- mogu uvesti Makedoniju u novu političku krizu i osujetiti reformske napore premijera Zorana Zaeva i koalicije njegovih Socijaldemokrata stranke i dvije albanske partije.

  • Igra

Makedonija je konstituirana kao država koja institucionalno brani samo interes etničkih Makedonaca, tu je državni interes onaj etničkih Makedonaca i da bi se to prevazišlo treba puno toga da se u Makedoniji promeni.

Nije istina da ovim zakonom postaje albanski zvanični jezik jer se za to treba promeniti Ustav.

U stvari, tu se sve događa oko toga da se minimiziraju i neki veći problemi koje ima ova država -- tu je i problem imena za šta isto tako trebaju promene Ustava -- tako da svako tu igra svoju igru i ništa nije tako jasno.

Svi tu žele da kupuju vreme.

  • Princip

Ponekad imam osećaj da tu nema potencijala da se reše problemi i da se ide na varijantu da se oni odgađaju i da se kupuje vreme.

Ali mislim da je došlo vreme kad više nema gde, nema kuda da se ide dalje i mora Makedonija da se suoči sama sa sobom.

To je najveći problem Makedonije, što ona se ne može suočiti sama sa sobom da uvidi, recimo, da Makedonija ne može biti želja samo Makedonaca, da će se ona ili graditi na principu te etničke konsocijativne demokratije ili će pasti kao država.

  • Nesporazumi

Mislim da će Makedonija uskoro ići na prevremene parlamentarne izbore i mislim da je to jedini put kojim može ići Zaev ako hoće da najprije očisti neke stvari unutar svoje partije, da još jednom odmeri svoju snagu i da se konsolidira.

Inače, ovako ne može ništa uraditi.

Ne mogu se očekivati neke vidne promene, jedino će biti ovakvih malih nesporazuma i ova vlada, kao reformsitička, u stvari ništa neće uspeti da reformiše jer ona najprije treba reformisati samu sebe.

Siguran da će biti prevremeni parlamentarni izbori do kraja ove godine ili najkasnije iduće godine kada će biti i predsednički.

XS
SM
MD
LG