Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev: Poseta Srbiji veoma važna


Dmitrij Medvedev
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u intervjuu za dnevni list Večernje novosti dan uoči posete Srbiji rekao je da niko ne sme tvrditi da je pitanje Kosova rešeno a da Srbija nije rekla zadnju reč.

"Uprkos nastojanjima zaštitnika kosovske nezavisnosti neće im poći za rukom da je prikažu kao nepovratan proces, da zatvore to pitanje. Smatramo da treba korak po korak dokazivati da alternativa pravnoj samovolji ipak postoji", rekao je ruski predsednik za Večernje novosti.

Medvedev je rekao da Rusija učestvuje u rešavanju kosovskog pitanja "prema formuli koja je odavno usaglašena sa srpskim kolegama", odnosno da Beograd izlazi sa inicijativama, a Rusija ga dosledno podržava, ocenivši da je u toku poslednje decenije koja je bila kritična u istoriji rešavanja pitanja Kosova, učinjeno "puno tragičnih grešaka" i dodao da su neke od njih bile svesno dopuštene kao deo plana za uvođenje jednostranih rešenja u međunarodnu praksu.

Za Večernje novosti je istakao i da svoju posetu Beogradu u utorak smatra veoma važnom i da od nje očekuje "dalji napredak međudržavne saradnje i jačanje bratskih veza između dva naroda", dodavši da dve zemlje vezuju slični ciljevi i uzajamni pragmatični interesi.

"U toku predstojećih kontakata računamo da ćemo detaljno proučiti planove realizacije velikih zajedničkih projekata. Ima ih u oblasti energetike, u sferama saobraćaja, kulturno-humanitarne i naučno-tehničke saranđe. Drugim rečima, moramo ozbiljno poraditi kako bismo obostranim naporima ne samo ojačali temelje naše saradnje, nego i podstaknuli bolje otvaranje njenog bogatog potencijala u perspektivi", kazao je Medvedev.

Istovremeno je naglasio da je to prva poseta ruskog predsednika Srbiji pošto se "vratila u međunarodnu arenu u svojstvu samostalne, suverene države".

"Međutim, ne gradimo naše odnose iz početka. Već imamo izuzetno bogato iskustvo saradnje kojq se temelji na vekovnim tradicijama i međusobnim simpatijama naših naroda. Povezuju nas slični ciljevi i uzajamni pragmatični interesi", rekao je ruski predsednik Večernjim novostima.
XS
SM
MD
LG