Dostupni linkovi

Mediji: Odbrana ili kritike stanja nacije


Američki predsjednik Donald Trump nakon govora o stanju nacije, 31. januar 2017.

Svjetski mediji analizirali su prvi govor predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa o stanju nacije kao i reakcije koji je izazvao među Amerikancima i među dvjema glavnim partijama, Demokratskoj i Republikanskoj.

Predsjednik Trump je ove sedmice stigao na sastanak sa republikanskim predstavnicima u Kongresu u Filadelfiji kao mnogo bliža i poznatija figura nego što je to bio prije godinu dana na sličnom okupljanju na istom mjestu kada se trudio da na svaki način opravda svoju izbornu pobjedu pred onima koji su mu dali samo umjerenu podršku, piše Paul Kane u analizi vašingtosnkog dnevnika.

‘Premotajte na ovu sedmicu, i sada je razlika između dva krila Republikanske partije skoro potpuno nestala. Kako je Trump završavao otprilike 80-minutni obraćanje o Stanju nacije u Predstavničkom domu, republikanci su reagovali erupcijom povike ‘SAD! SAD!’ u znak podrške predsjedniku.’

Ta burna reakcija je rezultat nekoliko uspješnih posljednjih mjeseci u 2017. godini, koji su kulminirali usvajanjem porezne olakšica vrijednih 1,5 milijardi dolara, piše kane.

Govor o stanju nacije, koji je Thomas Jefferson ukinuo a Woodraw Wilson vratio prije jednog stoljeća, je događaj koji je teoretski fokusiran na odgovornost ali je postao predstava što je idealno za Donalda Trumpa, piše londonski dnevnik u redakcijskom osvrtu:

‘Formalni pozivi na dvostranačku saradnju i jedinstvo, smišljeni kako bi široj publici izgledao pristupačnije, začinjeni su namigivanjem njegovo bazi. To je smišljeno kako bi se osiguralo dovoljno (vrlo minimalne) respektabilnosti kako bi se dozvolilo republikancima da nastave slijediti svoje ciljeve bez potrebe da ga smijene.’

Bio je to predsjednički govor, nastavlja londonski dnevnik, koji je govorio o ‘svima nama, zajedno’ dok je promicao uzroke podjele sa komentarima da su ‘Sanjari’ (kategorija ilegalnih imigranata) također Amerikanci’; napad na ‘katastrofalni Obamacare’; najava da smo ‘završili rat protiv čistog uglja’; do provokacije da ‘ponosno ustanemo za nacionalnu himnu’:

‘Stanje nacije bi trebalo da predstavlja ritualno izražavanje predsjednikove dužnosti u odnosu na američki narod. Ali pompa nije bitna ako nemate osjećaj dužnosti, ako smatrate ljude kao visoko sklone podjeli; ako napadate institucije na kojima demokracija počiva; i ako vaše predsjednikovanje skrnavi navodne nacionalne ideale umjesto da ih podržava.’

XS
SM
MD
LG