Dostupni linkovi

McPutin: Ruski filmski reditelji osmislili novi patriotski lanac restorana brze hrane


Andrej Končalovski i Nikita Mihalkov

Autorica: Claire Bigg, prevela: Ena Stevanović

Zaboravite na Big Mac i Happy Meal.

Rusija namjerava pokrenuti vlastiti patriotski lanac fast-food restorana kako bi se suprotstavila zapadnim kompanijama poput McDonaldsa i kako bi spasila svoje poljoprivrednike.

Inicijativa vrijedna 18 milijuna dolara dolazi od braće Nikite Mihalkova i Andreja Končalovskog, dvojice najpoznatijih ruskih filmskih reditelja.

Obojica su u nekoliko navrata kritizirala utjecaje Zapada i poznati su po svojim bliskim vezama sa Kremljinom.

Braća su već odabrala i ime za svoj lanac restorana „Jedimo kod kuće!“ (rus.Edim Doma!).

Guverner Moskve Andrej Vorobjov je pozdravio ovaj projekt.

„To je dobra ideja,“ rekao je. „Male tvrtke i lanci otvaraju nova radna mjesta, a hrana koja je proizvedena na našoj teritoriji bi bila vrlo prigodna za ove kafiće.“

Potpredsjednik pokrajinske vlade Denis Butsajev je već podržao ovaj prijedlog i nazvao ga „ubojicom McDonaldsa“.

Vlada se, međutim, čini manje oduševljenom.

Na sastanku održanom 9. aprila, ruska vlada je odbila zahtjev braće za izravno financiranje uz sugestiju da bi novi poduzetnici trebali tražiti financijsku potporu putem već postojećih shema za financiranje malih tvrtki.

Prema tom programu, 70 posto novca daju banke u državom zajamčenim kreditima dok preostalih 30 posto dolazi od privatnih investitora.

Sberbanka koja je pod kontrolom države se smatra potencijalnim zajmodavcem.

Mihalkov i Končalovsky su navodno pozvali ruskog predsjednika Vladimira Putina da osigura državnu potporu za ovaj projekat zbog njegovog „društveno-političkog karaktera“.

"Cilj ovog projekta je promicanje supstitucije uvoza i stvaranje alternative zapadnim lanacima brze hrane", napisala su braća u svom prijedlogu, kako se navodi u članku dnevnih novina Kommersant.

Prema navodima Kommersanta, Putin je osobno naredio zamjeniku premijera Arkadiju Dvorkoviču da „ispita i podrži“ ovaj prijedlog.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov je odbio komentirati ove tvrdnje, ali je potvrdio glasine o nedavnom sastanku Putina i Mikhalkova.

Inspirirani sankcijama

Končelovsky je 10.aprila izjavio za rusku televiziju da se već nekoliko godina poigravao sa idejom da otvori domaći lanac fast-food restorana.

On kaže da ga je zabrana uvoza hrane sa Zapada, koju je Rusija uvela prošle godine kao odgovor na sankcije zbog potpore Rusije separatistima u Istočnoj Ukrajini, natjerala da poduzme nešto u vezi s tim.

Stotine ruskih poljoprivrednika se obratilo njegovom bratu za pomoć nakon emitovanja njihovog dokumentarnog filma o poljoprivrednoj krizi u zemlji na državnoj ruskoj televiziji.

Braća žele otvoriti 41 restoran u Moskvi i regiji Kaluga u kojima bi 40 posto jelovnika činili regionalni proizvodi.

U prijedlogu stoji da će restorani također dostavljati hranu sirotištima.

Ukoliko Edim Doma! ikada ugleda svjetlo dana, sigurno je da će se suočiti sa žestokom konkurencijom sa Zapada.

McDonalds je i dalje vrlo popularan među Rusima unatoč brojnim zaprekama zbog sve većih tenzija između Rusije i SAD-a.

Odluka McDonaldsa da zatvori svoje restorane na Krimu nakon ruske aneksije je potakla nacionalističke političare da zatraže „izbačenje“ ovog lanca iz države.

U augustu su zatvorena četiri McDonaldsova restorana po nalogu ruske državne inspekcije uključujući i vodeći restoran na Trgu Puškin. Restorani su kasnije ponovo otvoreni.

Blogeri se, u međuvremenu, zabavljaju na račun novog lanca fast-food restorana, postavljajući slike Mihalkova sa logom McDonaldsa.

Mikailov je također prikazan i kao pukovnik Sanders sa loga Kentucky Fried Chicken u tweetu koji podsjeća na sumu od nekoliko milijuna rublji koja je potrebna da se ovaj projekat implementira.

Korisnici društvenih mreža su izumili i novi slogan za ovaj lanac „Burnt by the bun“ (Uzavrelo pecivo) tako što su se poigrali sa naslovom Mihalkovog Oscarom nagrađenog filma „Burnt by the sun“ (Uzavrelo sunce). Karikaturist Sergej Elkin je prikazao Mihalkova sa carskom kapom u obliku hamburgera.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG