Dostupni linkovi

Evropska unija ne želi da bude arbitar između Srbije i Kosova


Haljilj Matoši, publicista iz Prištine, i Borko Stefanović, bivši glavni pregovarač Srbije u dijalogu sa Kosovom, analiziraju izglede za uspeh nastavka dijaloga nakon prvog sastanka na najvišem nivou nakon godinu koji će se u Briselu održati u utorak, što je bila tema na "Zašto?". Evropska unija je nakon posljednje serije incidenata pozvala Beograd i Prištinu da gledaju napred, a ne unazad.

  • Matoši

* I pored poziva opozicije za prekid dijaloga, ovaj dijalog ne treba da se prekine, već treba da se intezivira nakon posljednjih događaja koji su pogoršali ionako krhke odnose između dve zemlje.

* Kosovo ne treba da nastavi dosadašnju praksu u dijalogu, odnosno da se prilagođava srpskoj agendi i poglavlju 35 iz pregovora Srbije sa EU.

* Vreme je da Kosovo napravi i insistira na svojoj agendu u Briselu. Trebaju se postaviti zahtevi Briselu da izvrši pritisak prema Srbiji, da se Kosovo ukloni iz preambule Ustava Srbije i da se ponište poternice izdate za komadante i pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova. To su dve ključne premise bez kojih dijalog neće imati efektata.

* Stav Brisela do sada je bio zbunjujući jer nije dovoljno vršio pritisak na dve strane da sprovedu sporazume. Dijalog bez roka trajanja o istim temama nema smisao.

  • Stefanović

* To sve poprima oblike nekog kontrolisanog sukoba, koji s vremena na vreme ima neku erupciju, a u suštini se ništa bitno ne menja, gde su najveće žrtve Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

* U principi oni će nastaviti da pričaju o tome kako ubuduće izbeći slične incidente, to je ta ideja sa crvenim telefonom ili kako se veće to zove i mislim da će tu Priština reći mi nismo za to, naši će predložiti da jesu i sad je veliko pitanja kako će se Evropska unija u svemu tome postaviti.

* Problem je u tom konrstruktivnom ambiguitetu, u onome što svaka strana definiše sporazume onako kako njima to odgovara.

* Evropska unije ne želi da bude u pravom smislu arbitar, ona ne želi da definiše sporazum, sve prepušta obema stranama tako da sve poprima vodviljske okvire pri ćemu po potrebi jednih ili drugih se zvecka oružjem što je jako opasno i jako neodgovorno.

XS
SM
MD
LG