Dostupni linkovi

Materijali budućnosti: Kad uđu u upotrebu naši će životi biti potpuno drugačiji


Ilustracija
Ubrzani razvoj tehnologije omogućuje izradu sve manjih uređaja, a to pokazuje i obična usporedba osobnog računala prije deset godina i današnjih tableta. No, iako su dimenzije manje, materijali od kojih se izrađuju još su uvijek isti. To će se ubrzo promijeniti.

Dizajneri raznog hardvera i uređaja uskoro će imati na raspolaganju cijeli niz novih materijala uz pomoć kojih će moći promijeniti svakodnevnu tehnologiju koja nas okružuje. TechRadar donosi listu 10 takvih materijala koji će imati ogroman utjecaj na naš svakodnevni život.

Tekući metal

Iako ime sugerira metal u tekućem stanju (Liquidmetal), zapravo je riječ o leguri iznimne čvrstoće koja je uz to otpornija na habanje od gotovo svih drugih materijala. Iako se tekući metal koristi od 2003. godine, tek se očekuje masovnija primjena.

Grafen

Grafen je otkriven 2004. godine, a riječ o o najtanjem i najjačem materijalu. Budući da je proziran, idealan je za izradu ekrana osjetljivih na dodir, a kao se kombinira s plastikom, njegova primjena je široka.

Willow Glass

Savitljivo staklo, koje se savija kao vrba (willow) omogućit će izradu uređaja koji više neće morati biti ravni, već će ostvariti dizajnerske maštarije kroz razne zakrivljene oblike.

Savitljivi OLED ekrani

Na uređajima s ovakvim ekranima radi nekoliko proizvođača, poput Samsunga koji je prototip svojeg savitljivog mobilnog telefona prikazao početkom godine na CES-u.

Starlite

Riječ je o plastici koja je u stanju izdržati ogromne temperature – čak i one koje može izazvati nuklearna eksplozija

Nanoceluloza

Kada se poigra sa kemijskom strukturom celuloze dobiva se nanoceluloza, jedan od najjačih poznatih materijala. Lagan je, provodi elektricitet. Koristi se za izradu savitljivih baterija, lakih vozila i savitljivih telefona.

Metalna pjena

Metalna pjena (Metal Foam) je metalni materijal ispunjen rupama u kojima se nalazi plin. Istovremeno čvrst i lagan, ovaj je materijal idealan u medicini za izradu umjetnih kostiju i zgobova, ali i u građevinarstvu gdje omogućuje odličnu zvučnu i toplinsku izolaciju, prenosi Liderpress.

Bioplastika

Iako je bioplastika već dugo s nama, još nije ušla u masovnu primjenu jer je proces njene izrade skup. Ipak, ovaj materijal se koristi sve više i više.

Nanotočke

Jedan od najvećih problema s današnjim solarnim panelima je njihova neefkasnost, budući da se iskoristivost od 20 posto smatra dobrom. Istraživači sa sveučilišta u Stanfordu vjeruju kako nanotočke (nanodots) mogu omogućiti izradu mnogo tanjih i efikasnijih solarnih panela.

Elektronička koža

Možda i najimpresivnija nova tehnologija je elektronička koža (e-skin). To je tanka prevlaka koja sadrži sićušne tranzistore i senzore pritiska. Primjene su potencijalno ogromne, od presvlačenja površina u automobilu, izrade robota pa do primjene u medicini kao svojevrsnog interaktivnog zavoja.
XS
SM
MD
LG