Dostupni linkovi

Mašinovođe u RS konačno obustavile štrajk


Foto: Oslobođenje
U četvrtak ujutro u 7 časova sve mašinovođe Željeznica Republike Srpske bile su na svojim radnim mjestima. Putnički i teretni vozovi krenuli su punom parom - i time je stavljena tačka na štrajk mašinovođa koji je započeo još 10. oktobra.

O prekidu štrajka dogovor je postignut u srijedu uveče u kabinetu entitetskog predsjednika Milorada Dodika nakon protesta mašinovođa u srijedu u Banjaluci.

„Počinjemo sa radom, javljamo se u svoje radne jedinice. Imamo obećanje predsjednika i premijera da ćemo sve probleme ubuduće rješavati u dogovoru sa njima i sa upravom Željeznica RS“, pojasnio je predstavnik mašinovođa Radenko Marić.

„Treba nastaviti sa procesom utvrđivanja odgovornosti za eventualne
Predsjednik RS Milorad Dodik najavio utvrđivanje odgovornosti za štrajk, 'ali ne i revanšizam'.
propuste i kršanje zakona, ali to ne smije da bude u obliku nekog revanšizma ili bespravnog progona bilo koga“, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Bez obzira na postignuti dogovor, i dalje ostaje neriješen zahtjev da se ne smanjuju terenski dodaci mašinovođama, stručno zvani kilometer sati, zbog kojih je i pokrenut do sada najduži štrajk u Željeznicama. Član pregovaračkog tima Draško Ivanović ranije je rekao šta mašinovođe zapravo traže:

„Da vratimo svoja lična primanja koja su nam grubo narušena, odnosno uskraćena. Između 300 i 350 maraka je samo nama smanjena plata na Željeznicama RS - i nikom više.“

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović nije dao odgovor šta će biti sa zahtjevom mašinovođa.

„U postupku pregovaranja između menadžmenta i sindikata doći će se do cijene kilometar sata. Da li će to biti koliko su oni tražili, više ili manje od toga, treba da se kroz ovaj postupak utvrdi“, rekao je ministar.

Mogući odštetni zahtjevi

Štrajk koji je trajao 44 dana nanio je ogromne štete Željeznicama, ali i njihovim partnerima, koji su koristili usluge željezničkog transporta. Neki korisnici usluga u toku štrajka najavili su i mogućnost podnošenja odštetnih tužbi. Vladin pogled na problem šteta predstavio je ministar Čubrilović:

„Direktne štete vjerovatno su veće od dva miliona. To su one štete koje Željeznica ima od nerada osnovnih sredstava i zaposlenih u Željeznici. Indirektne štete su sigurno mnogo veće i neće se moći sagledati ovoga trenutka. Treba izvjesno vrijeme da se to vidi i da se preispitaju ugovori na godišnjem nivou i dugoročni ugovori koje Željeznice imaju sa pojedinim partnerima. Do tužbi vjerujemo da neće doći jer smo bili u kontaktima sa svim poslovnim partnerima.“

Nastale štete produbile su finansijsku agoniju Željeznica Republike Srpske, jer podaci govore da gubici samo u ovoj godini iznose 15 miliona maraka, dok ukupni gubitak dostiže i 180 miliona maraka.
"Kako poslovanje Željeznica ide, ono sve više vuče prema stečaju", kaže premijer RS Aleksandar Džombić.

Zbog nemogućnosti pozitivnog poslovanja, za Željeznice se tako iz entitetskog budžeta izdvaja oko 30 miliona maraka godišnje, priznaje premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić:

„Pored toga otplaćujemo kredite koje Željeznice ne mogu da plaćaju. Do sada smo otplatili oko 15 miliona maraka međunarodnih kredita prema međunarodnim finansijskim obavezama, što takođe predstavlja određeni grant. Naši prihodi učestvuju u ukupnim prihodima Željeznica sa oko 40 posto. Kako poslovanje Željeznica ide, ono sve više vuče prema stečaju. Početkom godine mi smo jasno rekli da želimo da saniramo Željeznice, da tražimo partnere - i sindikat i upravu, i da ćemo mi dati svoj doprinos kroz jedan mogući zakon o finansijskom restrukturiranju Željeznica, gdje ćemo sva svoja potraživanja, ako treba, kroz jedno novo iščišćavanje Željeznica pretvoriti u kapital i na taj način olakšati poslovanje Željeznica. Imamo apsolutno namjeru da održimo kontinuitet rada Željeznica, ali mi moramo imati partnere i sa druge strane.“

No, šta je dovelo do takve situacije, o tome Džombić nije govorio. Željeznice danas imaju više od 3,5 hiljade zaposlenih. Sindikati i ekonomisti su upozoravali da bi moglo da dođe do takve situacije, nakon što je pred posljednje izbore zaposleno nekoliko stotina radnika. To ne negira ni ministar Čubrilović:

„Vjerovatno ima svega. A u Željeznicama RS su neprekidno prisutni organi koji ispituju pojedine ugovore, pojedine radnje - i to je njihov posao.“

Ceh će opet na kraju platiti radnici. U toku je priprema nove sistematizacije radnih mjesta koja bi trebala da pokaže koliko je viška radnika u Željeznicama Republike Srpske. Ranije je najavljeno da će biti otpušteno najmanje 400 radnika, a sve kako bi došlo do konsolidacije finansijskog stanja u posrnulom preduzeću.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG