Dostupni linkovi

Marsovu atmosferu uništila kataklizma


Ilustracija
Ilustracija
Analiza podataka koje je sa Marsa poslalo robotsko vozilo "Curiosity" pokazala je da se u dalekoj prošlosti ove planete dogodila kataklizma koja je zbrisala njenu atmosferu, poput ogromnih vulkanskih erupcija ili sudara sa drugim nebeskim tijelom.

Rover je poslao na Zemlju rezultate prvih mjerenja sastava marsovske atmosfere i utvrdio da u njoj ima argona, kiseonika, azota, karbon monoksida i karbon dioksida.

Ovi rezultati, objavljeni u dvije paralelne studije u žurnalu "Nauka", omogućavaju naučnicima da bolje shvate kako se marsovska klima mijenjala i da li je ikada omogućavala uslove koji pogoduju životu.

Doktor Chris Vebster iz Nasine Mlazne laboratorije u Pasadeni, vodeći autor jedne studije, kaže da ovi podaci omogućavaju direktno poređenje sa Zemljinom atmosferom.

"Dok se Mars formirao kao planeta i njegova magma stvrdnjavala, desilo se katastrofalno curenje gasova usljed udara kometa i ostalih manjih tijela", rekao je Vebster.

Naučnici vjeruju da se na Marsu prije oko četiri milijarde godina desila katastrofa koja je dovela do uništavanja atomsfere ove planete.

Različit odnos količine dva oblika gasa argona na Marsu i Zemlji ukazuje na veliki i nasilan događaj koji je promijenio njihove relativne količine na Marsu, navode naučnici.

Analiza stijena sa površine kratera Gusev, na Marsu, pokazala je da je atmosfera bogata kiseonikom postojala na crvenoj planeti više od milijardu godina prije nego na Zemlji.

Doktor Pol Mahafi iz Nasinog Centra za svemirske letove "Godard", vodeći autor drugog istraživanja, rekao je da su potrebne dodatne analize prije eventualnog slanja ljudi na Mars.
XS
SM
MD
LG