Dostupni linkovi

Trijumfalni povratak maršala Koneva u Prag

Nakon kontroverznog uklanjanja statue sovjetskog maršala Ivana Koneva u Pragu u aprilu, ratni komandant Crvene armije vratio se u Prag - snažno.

U sklopu osmog Festivala pejzaža (Landscape Festival), 12 malih statua Koneva postavljeno je u praškom okrugu Žižkov. Neki su oslikani kako bi izgledali poput superheroja Batmana i Supermana, kao i Jokera, čak i Adolfa Hitlera.

Odnosi Praga i Moskve posljednjih mjeseci idu silaznom putanjom usred onoga što Česi smatraju sve većom upornošću Rusije u njenom tumačenju historije.

U centru spora bilo je uklanjanje statua Koneva iz praškog okruga, čija je vojska dovršila oslobađanje Praga 9. maja 1945. Iz okruga je tada poručeno da će statua biti premještena u muzej te da će novi spomenik, u čast oslobođenja grada, doći na njeno mjesto.

Rusija je ljutito reagovala na ovaj potez, a napetosti su porasle kada su češki mediji objavili da je Moskva planirala da otruje trojicu praških političara kao odmazdu zbog podrške potezima koji Rusiju iritiraju, uključujući uklanjanje statue Konevu. Zavjera je kasnije proglašena prevarom i rezultatom "unutrašnjeg sukoba", naveli su češki zvaničnici.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG