Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija ostaje u pregovorima sa Grčkom


Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja
Makedonski državni vrh odlučio je da Republika Makedonija i dalje ostaje aktivno uključena u pregovore o imenu koji se vode pod pokroviteljstvom UN, izjavio je ministar spoljnih poslova Antonio Milošovski nakon sastanka koji je završen kasno sinoć.

Na sastanku su su učestvovali i premijer Nikola Gruevski i predsednik Đorđe Ivanov.

Milošovski je izjavio da je na sastanku ocenjeno da se Atina pridržava ranijeg dogovora i "ne sprečava evroatlantsku integraciju Makedonije".

U duhu tog dogovora, Republika Makeodnija i dalje će ostati aktivno uključena u dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom UN, rekao je šef on.

Makedonski pregovarač u sporu Skoplja i Atine o imenu Zoran Jolevski doputovao je u Skoplje da informiše državni vrh o toku pregovora nakon poslednjeg susreta sa posrednikom UN Metjuom Nimicom, a na susretima nije doneto konkretno rešenje.

SPOR TRAJE VEĆ 18 GODINA

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja.

Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o izlažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

UN su radi rješavanja problema imenovale Metju Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga

Posljednji prijedlog koji je Nimic ponudio bio je naziv "Sjeverna Makedonija", a ranije su kao najčešća imena pominjana "Republika Gornja Makedonija", "Nova Republika Makedonija" i "Republika Makedonija Skoplje".

Makedonija je u članstvo UN primljena 8. aprila 1992. godine pod privremenom odrednicom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Makedoniju je pod ustavnim imenom priznalo 127 zemalja svijeta, među kojima su SAD, Rusija, Kina i neke zapadnoevropske zemlje. Prošle godine je nekoliko država, koje su Makedoniju priznale pod njenim ustavnim imenom, pod pritiskom Grčke promijenilo svoje odluke. Njihov broj je ipak zanemariv.

Sve republike bivše Jugoslavije, a sada države, Makedoniju su priznale pod njenim ustavnim imenom.
XS
SM
MD
LG