Dostupni linkovi

Mačkić: BiH nedovoljno uradila za reviziju presude protiv Srbije


Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu.
Sjedište Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Glavna urednica Balkanske istraživačke mreže (BIRN) za BiH Erna Mačkić za “Zašto?” objašnjava razloge kašnjenje u pripremi zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (MSP) iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, čiji rok za podnošenje ističe 25. februara.

  • Nespremnost

Mislim da se BiH kao država kasno sjetila da krajem februara ističe rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude, tako da je jako malo prostora ostavljeno.

Sada kada bi trebalo da se piše revizija tužbe, mi još uvijek imamo razgovor o tome da li će je biti, da li pravni zastupnik BiH Sakib Softić još uvijek može pravno ići na reviziju tužbe, odnosno predvoditi bh. tim.

Mislim da je razlog tome nespremnost bh. vlasti da pristupe jednom tako ozbiljnom pitanju.

  • Dokazi

Zakonski gledano, za reviziju postoji rok od deset godina i do revizije može doći ukoliko se pojave novi dokazi.

Međunarodni pravni stručnjaci koji su direktno bili uključeni u rad Haškog tribunala i u skupljanje dokaza iz ratnih dešavanja tvrde da postoje dokazi koji mogu biti osnova za reviziju presude.

Mislim da je pravni tim koji je zastupao BiH prije donošenja prve presude trebao da ispituje svaki segment kada je u pitanju i rad Haškog tribunala i donesene presude, otkrivanje jedne od najvećih masovnih grobnica, Tomašice, da su trebali voditi računa i ispitati koliko ti dokazi mogu biti opravdani da bismo išli na reviziju presude.

  • Odgovornost

Pravni tim, ili bošnjački član Predsjedništva, nije vodio dovoljno računa o tome.

Nismo detaljno, analitički i pravno, pristupili problemu koji je trebalo da se gleda kroz cijelih ovih deset godina, a ne, znači, zadnjih mjesec dana otkako su o tome počeli mediji da pišu.

Niko sad, kada gotovo ističe rok, znači kada tako malo dana ostaje, neće da preuzme na sebe odgovornost i kaže, ‘dobro, nema dokaza, nećemo ići na reviziju’, ukoliko je to usitinu.

  • Satisfakcija

U konačnici, imaćemo vrlo brzo, krajem februara, političko prozivanje da li neko nije ili jeste ispunio svoju ulogu kada je u pitanju tako jako bitna stvar.

Oglašavaju se i žrtve genocida i ratnih zločina i traže da se ispune sve pravne mogućnosti kako bi došlo do revizije presude.

Nikako ne vodimo računa o nečemu što može biti satisfakcija za žrtve i za sva dešavanja u BiH tokom ratnog perioda.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG