Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekinut štrajk pilota Lufthanze


Prazni "check-in" šalteri za Lufthanzine letove tokom jučerašnjeg dana na aerodromu u Hanoveru
Četvorodnevni prekid rada pilota Lufthanze privremeno je obustavljen pošto su se ta nemačka aviokompanija i sindikat dogovorili da se vrate pregovorima. Uprkos tome, program letova najvećeg evropskog avioprevoznika i danas je poremećen.

Uprava Lufthanze i sindikat pilota su se na Sudu za radne sporove u Frankfurtu na Majni dogovorili da se štrajk prekine do 8. marta u ponoć i da se započnu pregovori o spornim pitanjima.

Portpatol Lufthanze rekao je da će se piloti vratiti na posao u utorak, ali da će biti potrebno vreme da se normalizuju letovi te kompanije.

Tako je i za danas otkazana polovina letova Lufthanze. Kompanija je objasnila da je ponovno uključivanje u svetski program letova dugotrajan proces i da većina pilota još nije na polaznim aerodromima.

Zbog štajka pilota, oko 10.000 putnika Lufthanze i Džermanvingsa u ponedeljak nije moglo da putuje. Štrajk pilota izazvao je haos na više aerodroma u Nemačkoj na kojima je otkazano na stotine letova.

"Srećni smo zbog sporazuma zato što Lufthanza sada mora da se vrati pregovorima bez preduslova", rekao je portparol sindikata pilota.

Ukupno 94 odsto članova sindikata pilota prošle srede je glasalo za stupanje u štrajk tražeći da se plate povećaju 6,4 odsto i da se garantuje očuvanje radnih mesta u Nemačkoj.

Štrajkači žele da spreče da kompanija sve više letova prebacuje na inostrane, jeftinije kompanije čiji je vlasnik ili da se, u protivnom, tarifni ugovor koji važi za pilote u Nemačkoj primenjuje i na pilote u Lufthanzinim kompanijama u inostranstvu. Takav zahtev rukovodstvo kompanije smatra neprihvatljivim.
XS
SM
MD
LG