Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lucas: Trump i protivnici iranskog sporazuma žele ga srušiti


Protivnici i pristalice nukleranog sporazuma sa Iran protestuju u New Yorku u avgustu 2015. godine.

Scott Lucas, stručnjak za Iran sa Univeziteta u Birmingemu, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa je objasnio šta znači američko ‘decertificiranje’ nuklearnog sporazma sa Iranom iz 2015. godine -- čiji su potpisnici i Velika Britanija, Rusija, Kina, Francuska i Njemačka, koji su razlozi iza toga i kako bi se situacija sa Iranom mogla dalje razvijati, što je bila naša tema na 'Zašto?'

RSE: Šta se dešava nakon što predsjednik Donald Trump decertificira iranski nuklearni sporazum?

Lucas: Decertificiranje zvuči jako dramatično ali to je u stvari samo prvi korak – i najmanje važan – u čitavom procesu. I pod tim mislim da Traump jednostavno kaže ‘ne priznajemo da Iran poštuje sporazum iz jula 2015 godine’. On u suštini predaje slučaj Kongresu, jer Kongres onda ima 60 dana da donese odluku da li želi ili ne da nametne sveobuhvatne sankcije protiv Islamske republike na osnovu toga da dogovor nije ispunjen.

Međutim, dok Trump govori da ne želi ostati u sporazumu, zvaničnici u administraciji su sasvim jasno rekli da se ne žele povući iz sporazuma. I, što je možda još važnije za ovaj važan korak, američki ministar odbrane Jim Mattis je rekao Kongresu: ‘Ne morate ponovo nametati sankcije. Ne smatrajte da smo vam dali mandat za to.’

Tako, da budem iskren, šta god Trump odluči u narednim danima, moramo sačekati nekoliko sedmica i, moguće, čak do decembra da bismo vidjeli šta će Senat i Predstavnički dom učiniti da bi shvatili koliko je ozbiljna eskalacija od strane Sjedinjenih Država.

RSE: Da li mislite da će iranski nuklerani dogovor preživjeti ili će se raspasti ako Kongers odluči da ponovo nametne sankcije Iranu?

Lucas: Mislim da je iranski nuklearni sporazum kako sada postoji između šest velikih sila – a to su SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kina i Rusija -- i Teheranom narušen. Sjedinjene Države bi svakako mogle uvesti ekonomski pritisak -- šta god druge sila uradile, ako pojačaju sankcije. Ali to znači da je dogovor propao i svakako bismo ušli u novi fazu.

Znamo da će Rusija i Kina vjerovatno stati uz Teheran po ovom pitanju. Pitanje je šta će uraditi tri evropske sile – Britanija, Francuska i Njemačka. Da li će se suprotstaviti Sjedinjenim Državama I reći, ‘gledajte, mi ćemo nastaviti i ohrabrićemo trgovinu i investicije između naših i iranskoh kompanija. Nećemo nametnuti naše specifične sankcije na iransko banakarski ili finansijski sector.’ Jer ako to urade Iran će se izvući iz ekonosmke blokade u kojoj je bio duže od decenije.

RSE: Šta će se desiti ako Kongres odluči da ne nametne nove sankcije Iranu?

Lucas: Ako Kongres ne nametne nove sakcije, to onda znači da sporazum ostaje na snazi. Ali mislim da moram dodati dva šira, vrlo važna komentara u vezi toga. Prvo, čak iako Kongres ne nametne nove sankcije, Sjedinjene Države su već pojačale pritisak protiv iranskih interesa -- kompanija i pojedinaca – po drugim osnovama. Posebno po pitanju testiranja balističkih projektila. I ta vrsta tenzija će se nastaviti. I drugo, i možda najvažnije tačka koje je zaboravljena, je to je da nuklerani sporazum simbolični pijun u mnogo većoj šahovskoj partiji.

I ta partija je najvažnija tačka konfrontacije između Irana i Sjedinjenih Država, i drugih zemalja, uključujući i region. Na primjer, sirijska kriza, koja je u sedmoj godini.

RSE: Trump je rekao da Iran ne poštuje duh nuklearnog spoarzuma. Šta on misli pod tim?

Lucas: Ono što misle Trump i drugi koji se protive sporazumu kada kažu da Iran krši duh spoarzuma znači, dekodirano: ‘Iran u stvari poštuje nuklearni spoarzum ali želimo naći drugu klauzulu kako bismo se riješili sporazuma ili ga značajno oslabili’.

Agencija za atomsku energiju (IAEA) – budimo vrlo jasni – je više puta potvrdila da se Iran odrekao svog programa za 20 posto ojačani uranijum; riješili su se zaliha tog uranijuma; prihvatio je ograničenje nukleranih reaktora; prihvatio je ograničenja za istraživanje i razvoj. Nema dokaza -- i ponavljam nema dokaza – da Iran krši ijedan uslov sporazuma.

Ipak, ono što se dešava u Washingtonu, gdje imate takozvane institute (think-tanks), kao što je Fondacija za odbranu demokratije, gdje imate naučne organizacije kao što je ISIS (Institut za nauku i međunarodnu sigurnost), gdje imate Američki Enterprise Institute, je da oni ne žele da imaju odnose sa Iranom. Tako da oni kažu, ‘Iran nastavlja da krši ljudska prava u svojoj zemlji‘. Nešto od toga je tačno. Ali okrenuti ovo ‘Iran krši nuklearne sporazume’ govoreći o duhu sporazuma? Ne, to je samo politička propaganda.

RSE: Da li je moguće da od svega pravimo preveliku gužvu od decertificiranja, naročito ako Kongres odluči da ne nametne ponovo sankcije?

Lucas: U smislu suštine, zaista mislim da malo pretjerujemo u smislu toga šta decertificiranje znači u praksi. To u stvari, znači, vrlo malo i mislim da je na izvjestan način Trump u stvari rekao ‘ne želim donijeti odluku o oveme i prepustićemo Kongresu da se time bavi.’ Ali to ima smisla, naročito u Washingtonu, a i nakon odgovora Teherana, jer otvara prostor za za retoriku, za eskalaciju: ‘Mi smo jači od vas’.

Foto: epa

XS
SM
MD
LG