Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lozančić pod optužbom za prijevaru


Niko Lozančić
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo optužni prijedlog protiv potpredsjednika HDZ-a BiH i zastupnika Parlamenta BiH Nike Lozančića, kojeg tereti za prijevaru.

Kako stoji u izvješću objavljenom na stranicama DORH-a, Lozančića se tereti da je od 2. veljače 2000. godine do 14. rujna ove godine nezakonito primao hrvatsku vojnu invalidsku mirovinu, iako je bio dužan prijaviti da mu od 3. veljače 2000. godine mirovinsko i zdravstveno osiguranje uplaćuje Parlament BiH, u kojem je izabran za zastupnika. Lozančić je, naime, pravo na invalidsku mirovinu stekao na temelju rješenja Republičkog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske od 3. svibnja 1999. godine, kao vojni osiguranik.

DORH navodi kako je Lozančić znao da je dužan prijaviti svaku promjenu nastalu u osobnim ili stvarnim okolnostima koje utječu na pravo ili na opseg korištenja prava mirovine i da stjecajem osiguranja kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH-a gubi pravo na isplatu mirovine.

Djelatnici Fonda su mu u navedenom razdoblju, ne sumnjajući u valjanost rješenja od 3. svibnja 1999. godine i njegovo pravo na mirovinu, uredno iz sredstava Fonda isplaćivali 5.248,12 kuna mjesečno, i to sve zaključno do 31. kolovoza 2009. godine. Nakon toga je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje donio rješenje kojim se okrivljenom Lozančiću obustavlja isplata invalidske mirovine s danom 2. veljače 2000. godine.

Primajući invalidsku vojnu mirovinu u proteklih devet godina Lozančić se nezakonito okoristio te oštetio državni proračun za oko 600.000 kuna (158.500 konvertibilnih maraka) DORH je u optužnom prijedlogu zatražio da se Lozančiću oduzme sav protupravno steknuti novac.

Iz BiH 13.000 korisnika vojnih mirovina

Zavod mirovnosko-invalidskog osiguranja Federacije BiH prethodno je posalo kolegama u Zagreb originalne dokumente koji potvrđuju da je Niko Lozančić profesionalno angažiran u Parlamentu BiH i da mu uplaćuju mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Je li napravio novu radnu knjižicu u BiH, odnosno duplikat, za nove čelne dužnosti, ili je hrvatskom Zavodu mirovinskog osiguranja nije ni ostavio prilikom odlaska u mirovinu, nemoguće je doznati jer je riječ o tajnim podacima.

Ovaj slučaj pokrenuo je cijelu lavinu i samo se može naslućivati koliko je slučajeva poput Lozančića pošto hrvatsku vojnu mirovinu prima oko 13.000 osoba u BiH.

Prva kategorija je oko 6.500 nekadašnjih pripadnika HVO-a, koji žive u Bosni i Hercegovini, a prije toga bili su u Hrvatskoj vojsci, pa primaju mirovine temeljem toga, a ne temeljem ratovanja u HVO-u. Njihova prosječna mirovina je 5.800 kuna i Hrvatska za njih izdvaja godišnje oko 500 milijuna kuna.

Druga kategorija su oni koji su obuhvaćeni Sporazumom o mirovinskom osiguranju između Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz 2005. godine. Njih ima za sada oko 6.400: 5.888 invalida HVO-a i 516 obitelji poginulih vojnika HVO-a.
XS
SM
MD
LG