Dostupni linkovi

Nije uvažen prijedlog opozicije za datum lokalnih izbora


Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević
Lokalni izbori u Crnoj Gori biće održani 23. maja. Raspisivanjem izbora na taj dan predsjednik države Filip Vujanović nije uvažio predlog opozicije da izbori budu održani 6.juna. Predstavnici dijela opozicije nijesu iznenađeni jer je, kako tvrde, predsjednik države ponovo uvažio interese svoje partije. Zato, kažu, ni razgovori sa njim nemaju nikakvog smisla.

Iako predsjednik države nema ni zakonsku ni političku obavezu da usvoji opoziocione zahtjeve, uočljivo je da se nakon konsultacija odluke uvijek donose u skladu sa interesima vladajuće koalicije. Predsjednik najveće opozicione stranke, Socijalističke narodne partije, Srđan Milić se, međutim, kroz maglu prisjeća jednog slučaja kada je uvažena sugestija opozicije:

"Znam da mi je rečeno da je u jednom slučaju u odnosu na zvaničan stav vladajuće partije gospodin Vujanović 14 dana pomjerio rok. Niti znam koji su to izbori, niti je to sada bitno pošto izuzetak samo potvrđuje pravilo, a pravilo je da se ne pokušava doći do rješenja. Još jedanput se pokazalo da gospodin Vujanović preferira stavove vladajuće koalicije u odnosu na stavove većine u Crnoj Gori, jer paralamentarne i vanparlamentarne opozicione stranke i sve političke grupacije koje se sada nalaze u razgovorima vezano za zajednički nastup opozicije ipak čine određenu većinu u Crnoj Gori."


Filip Vujanović
Predsjednik Filip Vujanović je raspisao lokalne izbore u 14 crnogorskih opština, uključujući i glavni grad, na kojima će se pored odbornika lokalnih parlamenata, birati i gradonačelnici. Predstavnici opozicije su do sada više puta izjavljivali da će nastupiti na jedinstvenoj listi, pa su u međuvremenu formirali zajednički predlog da se izbori održe 6. juna. Međutim, danas je zvanično objavljeno da će izbori biti održani 23.maja.

Nelogičnost konsultacija

Prema izjavama predstavnika opozicije, može se zaključiti da ih odluka predsjednika Vujanovića nije iznenadila, ali čini se da uviđaju problem smislenosti eventualnih budućih konsultacija. Poslanik Pokreta za promjene Branka Bošnjak:

"Meni je to potpuno besmisleno i mislim da ne bi trebalo ići više, iako je opozicija pokazivala neku dobru volju da ipak uvaži predsjednika države, kao što bi on trebalo da bude predsjednik svih građana Ipak se pokazuje da on, ustvari, nije predsjednik svih građana, nego samo predstavnik svoje partije, jer bilo bi korektno da makar jednom bude termin opozicije, ili bar termin koji bi bio kompromisno rješenje."


Funkcioner opozicione Nove srpske demokratije Goran Danilović kaže da konstantno neuvažavanje opozicionih predloga pokazuje svu bespredmetnost i nelogičnost konsultacija sa predsjednikom Vujanovićem:

"On prosto ne može da uradi ništa što od njega ne traži njegova partija. I logično je. On je ipak potpredsjednik Demokratske partije socijalista i teško da potpredsjednik jedne partije, koji ljubomorno čuva svoje stranačke funkcije može biti predsjednik bilo čega drugoga, a kamoli predsjednik države. Prosto, vjerujem da bi bilo korisno da kolega iz opozicije, nadam se posebno gospodin Milić koji mnogo polaže na legalizam, konačno shvati da je užasno gubljenje vremena razgovarati sa gospodinom Vujanovićem i da građani od takvih razgovora gotovo po pravilu nikada i ništa ne očekuju".

Više je nego očigledno da su oni već krenuli u kampanju i da će tu svoju kampanju zasnivati na vještačkoj, po meni već istrošenoj, podjeli ko je bio za nezavisnost, a ko ne ili kako oni to nekorektno kažu ko je bio za državu, a ko ne.

Iako bi neupućeni posmatrači mogli pomisliti da razlika od dvije sedmice ne može predstavljati značajnu okolnost ni za vlast ni za opoziciju, analiza govori da 23. maj vladajućoj koaliciji odgovara, jer je samo dva dana nakon 21. dana u petom mjesecu, kada se obilježava godišnjica referenduma o nezavisnosti Crne Gore.

"Više je nego očigledno da su oni već krenuli u kampanju i da će tu svoju kampanju zasnivati na vještačkoj, po meni već istrošenoj, podjeli ko je bio za nezavisnost, a ko ne ili kako oni to nekorektno kažu ko je bio za državu, a ko ne. Tako da im ovaj termin potpuno odgovara jer bi mogli predizbornu tišinu da iskoriste za svoju kampanju slaveći Dan nezavisnosti",
kaže Bošnjak.
XS
SM
MD
LG