Dostupni linkovi

Ljajić veruje u hapšenje Mladića do kraja godine


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazio je u subotu uverenje da će preostala dva haška optuženika biti uhapšena do kraja godine uprkos nerazumevanju međunarodne zajednice za Srbiju i pojačanog antihaškog raspoloženja u zemlji.

"Naša ja obaveza i u interesu nam je da okončamo saradnju", kazao je Ljajić i dodao da optimizam o ispunjavanju obaveza do kraja godine temelji na boljoj obaveštenosti o kretanju haških begunaca i neuporedivo boljoj saradnji, komunikaciji i koordinaciji civilnih i vojnih službi bezbednosti, kao i odlučnosti da se "priča okonča".

Srbija dnevno gubi najmanje 30.000 evra, koliko košta pretraga za Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, rekao je Ljajić novinarima u Novom Beogradu gde je obišao ustanovu za smeštaj nedovoljno mentalno razvijenih osoba.

Zemlja trpi ogromnu štetu zbog begunaca

Ljajić je istakao da je vlast u Srbiji izložena pojačanom pritisku međunarodne zajednice i da je blokiran put Srbije ka EU jer Mladić i Hadžić nisu uhapšeni, dok je u zemlji povećan broj onih koji se protive hapšenju preostalih optuženika.

Vezane su nam i ruke i noge u nastavku potrage za haškim optuženicima, ali je naš interes i obaveza da ih uhapsimo, jer zemlja trpi ogromnu štetu zbog činjenice da se još uvek suočavamo sa istim problemom...
"Vezane su nam i ruke i noge u nastavku potrage za haškim optuženicima, ali je naš interes i obaveza da ih uhapsimo, jer zemlja trpi ogromnu štetu zbog činjenice da se još uvek suočavamo sa istim problemom",
rekao je Ljajić.

Upitan o informacijama iz Republike Srpske, gde su identifikovane tri Mladićeva pomagača, Ljajić je odgovorio da u prošlosti "nije bilo neke velike koristi" od informacija službi bezbednosti zemalja regiona, i da je gotovo sve učinjeno u saradnji službi bezbednosti Srbije.

"To ne znači da nećemo intenzivirati saradnju sa službama bezbednosti zemalja regiona i drugih zemalja u smislu razmene informacija i dobijanja podataka koji mogu koristiti u operativnim potragama",
rekao je Ljajić.

Dodao je da su rezultati u saradnji sa Haškim tirbunalom isključivo rezultati službi bezbednosti Srbije, osim u dva slučaja, od ukupno 44 haška optuženika.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG