Dostupni linkovi

Lieberman izrazio zabrinutost za stanje u BiH


Lieberman zabrinut za stanje u BiH

Američki senator Joe Lieberman u ekskluzivnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa izrazio je zabrinutost razvojem prilika u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje o zakonu o referendumu, usvojenom u srijedu u Skupštini Republike Srpske, Lieberman je rekao kako je to "veoma razočaravajuća i alarmantna vijest" koja dolazi iz Republike Srpske.

Joe Lieberman
"Istina, ne možemo reći da je i iznenađujuća. Gospodin Dodik je i ranije najavio tako nešto. Ali, govorimo o državi koja je iskusila rat i u kojoj se dogodio genocid. Dayton je osigurao kraj sukoba, ali nije stvorio uslove za stabilnost i stvarni mir," kazao je Lieberman.

"Većina ljudi u Bosni i Hercegovini imaće priliku da na narednim izborima odluče kojim putem žele da ide njihova zemlje. Da li žele državu sa uređenim međusobnim odnosima koja ide prema članstvu u Evropskoj uniji ili žele produbljene podjele i sukobe koji vode korak natrag. Konflikt bi učinio teškim život svim građanima BiH," rekao je američki senator.

Senator Lieberman koji je sa kolegom Johnom McCainom boravio prošloga tjedna u Sarajevu istaknuo je kako smatra "da je neophodno međunarodno posredovanje".

"Napori zamjenika državnog sekretara Stainberga i Karla Bilta nisu uspjeli. Ali, pitam se da li Evropa i SAD treba da učine novi napor, da imenuju izaslanike koji će otići u Sarajevo da tamo ostanu dok se ne postigne rješenje. Ako to ne uradimo, posljedice mogu biti jako loše" upozorio je američki senator.

Ovo je odlomak iz intervjua koji je Lieberman dao novinarki RSE Heather Maher u Vašingtonu. Ceo intervju na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG