Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Spaseno 6.500 migranata u jednom danu


Migranti spaseni u 40 odvojenih spasilačkih operacija

Oko 6.500 izbeglica spasila je u ponedeljak italijanska obalska straža na Sredozemnom moru, u blizini obale Libije. To je bila jedna od najvećih spasilačkih operacija do sada.

Italijanske vlasti saopštile su da su u 40 odvojenih spasilačkih akcija, oko 20 kilometara od libijskog grada Sabrata, izbavljeni afrički migranti. Među njima je najveći broj izbeglica iz Eritreje i Somalije. Na pučini su pronađeni u oronulim i nestabilnim čamcima, u kojima je bilo goriva tek da od Libije dođu do spasilaca.

Učesnici spasilačke misije rekli su da su migranti pohrlili ka spasilačkim brodovima, neki od njih skakali su u more i plivali do spasilaca, dok su mnogi sa decom u naručju čekali spas u svojim čamcima.

To je najveći dnevni talas migranata u ovoj godini. Samo u nedelju, 28. avgusta, na istom području spaseno je više od 1.100 izbeglica sa brodova u sicilijanskom moreuzu, između Sicilije i Tunisa, dok su pokušavali da se domognu Evrope.

Kako navode italijanske vlasti, zbog povoljnih vremenskih uslova očekivalo se da ove nedelje veći broj izbeglica isplovi na putu ka Evropi. Procenjuje se da je nestabilna politička i bezbednosna situacija u Libiji tu zemlju pretvorila i u tranzitni prostor za krijumčare ljudima.

U spasilačkim operacijama u ponedjeljak su učestvovale italijanska obalna straža, evropska agencija Frontex i nevladine organizacije Proactiva Open Arms i Medecins Sans Frontiers.

Govoreći o migrantima i kvotama za podelu izbeglica u članicama Evropske unije, nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je za televiziju ARD da je neophodno zajedničko rešenje.

"Verujem da svi moraju da doprinesu tome. Još uvek moramo da vidimo kako individualne komponente raspodele treba da budu uravnotežene. U svakom slučaju, mislim da ne funcioniše ono što neke članice Evropske unije ponavljaju: Da, u principu, mi ne želimo da imamo muslimane u našoj zemlji, bez obzira na to da li je to neophodno iz humanitarnih razloga ili ne", izjavila je Angela Merkel.

Iz Turske je na Grčka ostrva stiglo više od 460 migranata, što je najveći broj novopridošlih u poslednjih nekoliko nedelja uprkos sporazumu koji je Evropska unija u martu postigla sa Ankarom da se ta ruta zatvori. Oni su na ostrva Lezbos i Kos stigli u noći između ponedeljka i utorka, dok je prethodnog dana u Grčku iz Turske stiglo 129 migranata i izbeglica.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da je u 2016. 105.000 migranata raznim plovolima došlo do Italije, odakle su mnogi otišli dalje. IOM procenjuje da je 2.726 muškaraca, žena i dece umrlo tokom ove godine na opasnom putovanju preko Mediterana ka Evropi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG