Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Biografija Leha Kačinjskog


Biografija Leha Kačinjskog


Leh Kačinjski bio je jedna od najkontroverznijih figura poljske političke scene. Zajedno s bratom blizancem Jaroslavom Kačinjskim 2001. osnovao je stranku Pravo i pravda, koja se temelji na tradicionalnim katoličkim vrijednostima.

Bivši gradonačelnik Varšave, koji je dvaput zabranio gay parade u poljskoj prijestolnici, bio je zagovaratelj i ponovnog uvođenja smrtne kazne. Poljskim predsjednikom postao je 2005. godine.

Posljednje tri godine bio je primoran na kohabitaciju s premijerom Donaldom Tuskom, kojega je porazio u predsjedničkoj utrci.

Prema poljskom ustavu predsjednik ima manje ovlasti od premijera, ali znatno određuje ton vanjske politike, što je osjetio i Bruxelles jer je Lech Kaczynski bio jedna od najvećih zapreka potpisivanju Lisabonskog ugovora, bez kojega bi Europska unija i danas glavinjala u institucionalnoj krizi.

Braća Kacyzinski rođena su 18. lipnja 1949. u Varšavi. Tijekom Drugoga svjetskog rata njihovi su se roditelji borili protiv njemačke okupacije u poznatom varšavskom ustanku.

Lech i njegov 45 minuta stariji brat Jaroslav postali su poznati još kao djeca, glumeći 1962. u popularnom poljskom filmskom hitu Dvojica koja su ukrala mjesec. Lech Kaczynski oženio se 1978. studentskom ljubavi Marijom, koja je zajedno s njim poginula u nesreći pokraj Smolenska. Imali su kćer Martu.

Po struci pravnik, Lech Kaczynski u Poljskoj je uživao ugled nekorumpiranog političara koji, za razliku od drugih postkomunističkih vođa, nije osobno profitirao od bavljenja politikom.

XS
SM
MD
LG