Dostupni linkovi

Legalnost garancija za KAP moglo bi razmatrati vrhovno tužilaštvo


Podgorički Kombinat aluminijuma
Podgorički Kombinat aluminijuma
Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet će tražiti od Vrhovnog državnog tužilaštva da na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije procijeni da li je prilikom davanja državnih garancija za kredite podgoričkog Kombinata aluminijuma neko iz Vlade počinio krivično djelo, ali je, s obzirom na dosadašnju nezainteresovanost Tužilaštva, "u vazduhu" ostalo pitanje svrsishodnosti ove inicijative.

Pošto je crnogorska Vlada bila široke ruke kada je pristajala da bude žirant za kredite firmama za koje se unaprijed znalo da neće vratiti pozajmljen novac, građani Crne Gore će morati da vrate ukupan iznos odobrenih garancija od preko 210 miliona eura umjesto pet korisnika državne pomoći među kojima je najteži slučaj podgorički Kombinata aluminijuma, jer samo njegovi dugovi sa kamatama koštaju 170 miliona eura i da nije ovog primjera, možda se javnost ne bi ni bavila ostalim: Željezarom Nikšić, Željezničkom infrastrukturom, Željezničkim prevozom i dnevnim listom Pobjeda.

Iako je, po Crnu Goru poguban, tzv. Ugovor o poravnanju kojim je suspendovan prvobitni privatizacioni ugovor kojim je KAP iz većinskog državnog vlasništva prešao u poslovni sistem ruskog oligarha Olega Deripaske, sklopljen još 2009. i uprkos brojnim ukazivanjima da se radi o štetnom aranžmanu, parlamentarci su tek sada, nakon Izvještaja Državne revizorske institucije, riješili da se bave ovim pitanjem.

Ukoliko se usvoji inicijativa opozicione Socijalističke narodne partije - skupštinski Odbor za ekonomiju će od Vrhovnog državnog tužilaštva tražiti da na osnovu tog Izvještaja procijeni - da li je tokom davanja garancija za KAP počinjeno neko krivično djelo.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
"Od ove inicijative apsolutno ne očekujem nikakve rezultate", rekao je funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Nebojša Medojević koji smatra da bi u suprotnom Tužilaštvo moralo da podigne optužnice protiv čelnih ljudi Vlade i vladajuće Demokratske partije socijalista.

"Dok je DPS na vlasti, to nije realno", kaže Medojević.

"Ja sam još u novembru 2009. godine podnio inicijativu vrhovnom državnom tužiocu da preispita zakonitost ugovora o poravnanju gdje sam upravo naveo da je u tom ugovoru o poravnanju napravljen čitav niz krivičnih djela koja su po službenoj dužnosti morala biti gonjena od strane vrhovnog državnog tužioca. Tadašnji ministar finansija Igor Lukšić je napravi niz teških krivičnih djela kako bi oštetio državu Crnu Goru što se, evo, sada pokazalo kao tačno. Jedno do njih je i davanje garancija države Crne Gore za KAP bez uzimanja bilo kakvih kontra-garancija, bez utvrđivanja bilo kakvih zaštitinih mehanizama u ugovoru o poravnanju, u slučaju da onaj koji koristi garancije a to je KAP, ne izvrši dio obaveza zbog kojih su garancije izdate", naveo je on.

U vlasti smatraju da je inicijativa opozicije svojevrstan performans čiji je cilj skupljanje političkih poena. Funkcioner Demokratske partije socijalista, Zoran Jelić nije mogao u utorak da kaže da li će DPS glasati za ili protiv, ali ističe određene ocjene iz samog izvještaja DRI.

"Ono što je karakteristično jeste da su državni revizori javno saopštili da u svim tim radnjama koje su prethodile i koje su bile u toku davanja garancija za određena preduzeća nije bilo nikakvih elemenata krivičnog djela ili bilo koje radnje koje su mimo zakona. Na žalost, naša opozicija u svakom trenutku traži pokretanje određenih inicijativa, saslušanja i tako dalje. Jasna je pozadina svega toga, to je još jedno skupljanje političkih poena iako su predsjednički izbori davno završeni. To služi za talasanje javnosti. O tome ćemo se odrediti kada dođe u pisanoj formi u odbore ili parlament", rekao je Jelić.

NVO MANS od 2005, kada je podgorički Kombinat aluminijuma prešao u ruke ruskog investitora, konstantno ukazuje na brojne nezakonitosti koje su pratile ovaj aranžman, među koje spadaju i odobrene garancije. Zamjenik direktora MANS-a, Dejan Milovac se, rekavši da od Tužilaštva nema nikakva očekivanja, osvrnuo i na neke od ocjena iz Izvještaja DRI.

"Nije na njemu da ocjenjuje ima li tu bića krivičnog djela ili ne. To je posao za Vrhovno državno tužilaštvo. Ono što je bila naša inicijativa i što smo očekivali da će biti inicijativa SNP i opozicije - jeste da predloži tužilaštvu da utvrdi ko je i u kom postupku dao takve garancije umjesto da se bavi samim garancijama. Imajući u vidu tadašnji sastav tužilaštva i to da tužilaštvo je imalo prostora da po službenoj dužnosti pokrene odgovornost članova vlade, ja sada ne očekujem da će to tužilatvo učiniti bilo što i kada im se preda ta inicijativa, jer je apsolutno politički i na svaki drugi način zavisno od Vlade Crne Gore", kaže Milovac.
XS
SM
MD
LG