Dostupni linkovi

Lazić: Teško do rešenja u Ukrajini


Žrtve i sukobi udaljavaju Ukrajinu od mogućnosti mirnog izlaska iz krize, te kao nijednom do sada produbljuju strah od mogućnost razbuktavanja građanskog rata u državi koja broji preko 40 miliona ljudi. O tome razgovaramo sa donedavnim ambasadorom Srbije u Ukrajini Dušanom Lazićem, koji ocjenjuje:

„Mislim da se može reći da se dolazi blizu neke granice kada je veoma teško naći jedno zajednički prihvatljivo političko rešenje. Uostalom to su i dosadašnji pregovori opozicije i predsednika Janukoviča pokazali, jer bez obzira što je on u nekim stvarima popustio, u suštini neke glavne zahteve opozicije nije prihvatio. To se pre svega odnosi na raspisivanje vanrednih izbora.

RSE: Da li njihove suprotnosti i vama izgledaju toliko nepomirljive, kao što se čini kada posmatramo sa strane? U krajnjem slučaju oni se sukobljavaju na pitanju za i protiv Evropske unije.

Lazić: Da, to je polazno pitanje. Međutim, suština stvari je mnogo dublja. Reč je o jednom zaista nagomilanom nezadovoljstvu građana, naroda zbog socijalne i lične bede i izuzetno niskog standarda, nezadovoljstva zbog gušenja političkih prava. To se gomilalo godinama, nije se videlo u eruptivnom vidu i sad je došlo do izražaja.

RSE: Po prvim komentarima ljudi iz Jankovičevog okruženja može se zaključiti da je njihov stav da sve što se dogodilo juče u Kijevu jeste posledica, i kako kaže jedan od Janukovičevih saradnika, toga što su opozicionim liderima u EU date odrešene ruke da se upuste u nasilje. Kako gledate na tu vrstu komentara?

Lazić: Činjenica je da se u ovom sukobu Evropska unija, pa i Amerika – EU posebno angažovala da se nađe jedno zajedničko rešenje. Činjenica je da su, ako čitate pažljivo izjave viskokih funkcionera EU, da se tražilo ustvari smirivanje situacije i politički izlaz iz nje. Tako da te izjave koje se daju u ovom užarenom momentu, one su ili tačne ili nisu, ili su izraz neke propagdne, pokušaj da se ojača sopstvena pozicija pa da se krivica prebaci na drugu stranu.
XS
SM
MD
LG