Dostupni linkovi

Lady al Qaida: Najtraženija žena na svijetu


Aafia Siddiqui, poznata i kao "Lady al Qaida"
Aafia Siddiqui, poznata i kao "Lady al Qaida"

Piše: Shane Harris (Foreign Policy), prevela Mirjana Rakela

Prije dvije godine Pakistan je ponudio Sjedinjenim Državama da puste Pakistanku koji izdržava dugogodišnju zatvorsku kaznu u Texasu zbog pokušaja ubojstva u zamjenu za narednika Bowe Bergdahla koji je nestao 2009.

Savjetnici za nacionalnu sigurnost predsjednika Baraca Obame takvu ponudu su glatko odbili. Oslobađanje Aaife Siddiqui, koja je povezana s Al Qaidom i optužena za pokušaj ubojstava Amerikanaca u Afganistanu 2010., bilo bi kršenje politike koja ne pravi ustupke terorističkim grupama. Bilo bi opasno da se takav „borac“ ponovno nađe na ulici.

Četrdesetdvogodišnja Siddiqui, u terorisitičkim krugovima poznata kao „Lady al Qaida“, bila je povezana sa ključnom osobom odgovornom za napad na SAD 11. septembra, Khalidom šeikom Mohamedom, koji se nalazio na listi najtraženijih terorista FBI-a.

Obrazovana u Sjedinjenim Državama, gdje je i stekla doktorat, Siddiqui je uhapšena u Afganistanu 2008., sa natrijevim cijanidom, kao i dokumentima koji opisuju izradu kemijskog oružja i „prljavih“ bombi, ali i kako se virus ebole može korisiti kao oružje.

Kada su je istražitelji FBI-a i vojske pokušali ispitati, na njih je pocula oružjem koje je ostavljeno na stolu u sobi u kojoj je ispitivana.

Iako američki dužnosnici nikada ozbiljno nisu razmatrali mogućnost „trgovine“ sa Siddiqui, islamskim militantima ona je često ime za pregovore, i njenim oslobađanjem uvjetuju puštanje američkih i evropskih zatvorenika.

Teroristi su stalno ponavljali da će pogubiti Berghdala, ako se Siddiqui ne oslobodi. Tako su militanti Islamske države koji su prošli tjedan ubili američkog novinara Jamesa Foleya tražili njeno oslobađanje kako bi mu poštedili život.

U utorak su ponovno zatražili da se Siddiqui zamjeni za 26-godišnju Amerikanku koja je oteta u Siriji prošle godine gdje je radila kao humanitarka.

Američki dužnosnici vjeruju da su militanti iz Islamske države zatočili još četvoricu Amerikanaca, među njima i novinara Stevene Sotloffa. Za oslobađanje mlade Amerikanke zahtijevaju i otkupninu od 6,6 milijuna dolara.

Demonstranti u Tunisu traže oslobađanje Aafie Siddiqui
Demonstranti u Tunisu traže oslobađanje Aafie Siddiqui

I dok Bijela kuća odbija pregovarati o razmjeni, u Ministarstvu obrane se razmatra i takva mogućnost, potvrdjuje Joe Kasper, glasnogovornik republinskog zastupnika Duncana Huntera, koji je član Komiteta za oružane snage, bivši marinac, koji često kritizira Obaminu amdnistraciju da ne čini ništa kako bi se oslobodili američki zatvorenici.

Žustra rasprava o tome da li američka vlada treba platiti traženu otkupninu ili podržati ideju o zamjeni zatvorenika vodila se nakon Foleyeva ubojstva. SAD, za razliku od mnogih evropskih država, ne plaćaju otkupnine. Neki eksperti iz područja terorizma smatraju da su zato manje vjerojatne otmice Amerikanaca. No, neki bivši zatvorenici i njihove obitelji smatraju da vlasti trebaju učiniti sve kako bi ubrzale oslobađanje žrtava otmica.

Podsjetimo, Berghdal je oslobođen u maju, zamijenjen za petoricu talibanskih zatvorenika iz Guantanama. Taj je dogovor bio kritiziran kao ustupak militantnim grupama i smatrao se sigurnosnim rizikom. Administracija odgovara da se radilo o razmjeni ratnih zarobljenika i o pokušaju da se talibani u Afganistanu dovedu na mirovne pregovore. U tom tom kontekstu oslobađanje američkog narednika je drugačija priča od one oko zamjene Siddiqui.

„Lady al Qaida“ izdržava 86-godišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja ubojstva američkih državljana. No, u Pakistanu ona je heroina. Proces u Americi i presuda izazvale su niz protesta širom Pakistana, a mediji su objavljivali informacije po kojima je ona u Afganistanu ilegalno zarobljena te da su je amrički vojnici psihički i fizički zlostavljali.

Postoji i "Brigada Aafie Siddiqui", koja napada pakistansku policiju iz odmazde zbog, kako to oni doživljavaju, izdaje njihove državljanke.

Ona se spominje i kao osoba za razmjenu i u nekim drugim slučajevima. Talibani su tražili njeno oslobađanje u zamjenu za slobodu britanske humanitarke Linde Norgove 2010. Iduće su godine nudili njenu zamjenu za dvoje Švicaraca otetih u Balučistanu. Lider al Qaide Ajman al Zawahiri je nudio pušatanje američkog poduzetnika Warrena Weinsteina koji je otet u Pakistanu 2011., u zamjenu za Siddiqui.

Obitelj Siddique obratila se javnosti pismom koje je objavljeno na ABC News, a nakon informacije kako Islamska država nudi 26-godišnju Amerikanku u zamjenu za oslobođenje Aafie.

„Ako je ovo istina, želimo naglasti da naša obitelj nema nikakve veze s ovakvim grupama ili akcijama. Vjerujemo u borbu mirnim sredstvima i dostojanstvom. Povezivanje Aafinog imena s aktima nasija za nas je neprihvatljivo“, kaže se u pismu i dodaje: „Iako cijenimo iskrene osjećaje onih koji bi na slobodi vidjeli našu Aaifu, ne možemo se pomiriti sa ucjenom koja bi vodila njenom oslobađanju, kao što ne možemo prihvatiti da nečija tuđa kći ili sestra pati kao što pati Aafia", poručila je njena obitelj.

XS
SM
MD
LG