Dostupni linkovi

Krivokapić: Izbori u Crnoj Gori mogući na jesen


Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Priredila Biljana Jovićević

Predsjednik crnogorske Skupštine i Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić nije isključio mogućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Kompromisa između koalicionih partnera na vlasti DPS-a i SDP-a o rebalansu budžeta ne može biti, kategoričan je.

Krivokapić je optužio DPS da svojom ekonomskom politikom dovodi državu u bankrot, te su mogući pad Vlade i vanredni parlamentarni izbori na jesen.

„Ne isključujem mogućnost izbora, to je tako veliko pitanje za Crnu Goru, u situaciji kada su uvedena tri poreza", kazao je Krivokapić, gostujući u “Živoj istini” Darka Šukovića, na Atlas TV.

SDP bi, rekao je, na izbore izašao samostalno.

"Ti bi izbori pokazali ko ima veću podršku i ja sam uvjeren da bi podrška SDP-u porasla", kaže Krivokapić.

Na sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine odlučeno je da poslanici 17. jula počnu raspravu o rebalansu budžeta, koji je Vlada predložila zbog aktiviranja garancija datih KAP-u od 102 miliona eura. Kompromisa o rebalansu budžeta ne može biti.

"Radi se o dosljednoj politici SDP-a i tu je potrošen prostor za manevre. Potrošili su ga lošim odlukama oko KAP-a sve vrijeme. Kada se to dešava decenijama, onda je dobro prekinuti sa tim trendom loših odluka, a rebalans je na taj način bio loša odluka. Oko toga ne može nikakvog dogovora", poručio je Krivokapić.

Smatra da za sada treba ugasiti KAP, dok pravi štetu građanima i nije u stanju da plati fakture za struju.Tek naknadno treba vidjeti na međunarodnom tenderu da li neko želi da ga preuzme, kao kaže, pod čistim uslovima.

“Bilo bi nepravično da poslije toliko prilika da popravite stvar, konačno i posljednju fakturu ispostavite građanima Crne Gore, da plate račun nekome koje iznevjerio sva moguća očekivanja. Bilo bi nepravično da građani plate tuđi račun od kojeg nikakvog dobra nijesu vidjeli", ustvrdio je Krivokapić.

“Sada imate situaciju da smo se zaduživali u vrijeme krize da bi plaćali tuđe račune, bez ijednog posebnog efekta na građane Crne Gore. Te odluke su kontra zdrave logike, ali politika je takva. Ne nagrađuje se prema ispravnosti, nego prema mandatu. Na sreću, doolazi vrijeme da se to mijenja”, kategoričan je Krivokapić.

On kaže da je SDP, partija na čijem je čelu, ukazivala na pogrešne poteze u vezi sa KAP-om, te da za pogrešne odluke treba odgovarati.

Krivokapić je naveo da je do sada DPS, kao jači partner, nametao svoju ekonomsku politiku i da je taj koncept liberalne ekonomije “završio tako da smo dobili strateške trošadžije, a ne strateške investore”.

“Sada ako neće sa SDP-om, neka DPS nađe nekog iz opozicije i nastave ovu, po nama, pogibeljnu politiku gazdovanja državnim resursima”, rekao je Krivokapić.

“Pokazali smo da odgovornost mora doći u politiku“, istakao je Krivokapić.

Na pitanje da li je moguća prekompozicija vlasti bez izbora, Krivokapić je odgovorio negativno. Sa svakom partijom koja programski ne može da se usaglasi sa SDP-om, saradnja nije moguća.

“U NATO idemo bez komprisa, ko nije za NATO ne može biti sa nama i programski sarađivati”, kategoričan je predsjednik SDP-a.

Razmimoilaženje sa Đukanovićem

Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Ranko Krvokapić je u srijedu 3.jula u Istanbulu izabran za predsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, što je najviša međunarodna funkcija koju je neki crnogorski zvaničnik obanašao. Krivokapić to, kako je rekao, doživljava kao veliko priznanje i uspjeh cijele Crne Gore.

Među ostalim su ga podržale sve države regiona, a kako je rekao posebeno mu je značajna podrška Srbije jer je vjeruje nagovještaj boljih odnosa dvije države.

Među brojnim čestitkama Krivokapić je potvrdio i da mu je stigla i ona od predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, sa kojim predsjednik Skupštine ima izuzetno službene odnose, a SDP je odbila da ga podrži kao predsjedničkog kandidata na posljednjim izborima jer je Vujanović već dva puta obanašao dužnost šefa države.

Zanimljivo je da na sastanku vrha SDP-a i DPS-a u četvrtak nije prisustvovao premjer i predsjednik vladajuće stranke Milo Đukanović koji je donedavno, tačnije predsjedničkih izbora i razmimoilaženja DPS-a i SDP-a okoekonomske politike, prije svega oko KAP-a imao bliske odnose sa prvim čovjekom crnogorske Skupštine i šefom manje članice vladajuće koalicije.

Odgovarajući na pitanje o ličnim odnosima sa Đukanovićem, Krivokapić je rekao da među njima “postoji visok stepen neslaganja oko strateških stvari”.

“To što se ne slažemo, ne znači da nijesmo časni. Naši lični odnosi ne smiju da utiču na velike državene odluke. Tako reći, da mi je iz oka ispao, država ispred svega”, poručio je Krivokapić.

Krivokapić je potvrdio da je u saopštenju povodom Dana proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 3. juna, na prvo mjesto stavio vladavinu prava, pa onda očuvanje države.

“Mijenjaju se prirode opasnosti po nezavisnost Crne Gore. Nemanjem vladavine prava, dobre ekonomske politike, doći ćete u poziciju kralja Nikole - da su glavari trošili novac sirotinje, da su važile zelenaške kamate, da su vladale nepravda i socijalno raslojavanje i da je sve to omogućilo da se desi Podgorička skupština. Nije bila upitna njegova posvećenost državi, već njegov način vođenja države i pravde u toj državi”, rekao je Krivokapić.

“Da se to ne bi desilo, mislim da vladavina prava najbolje štiti demokratiju i nezavisnot Crne Gore. Ako građani imaju osjećaj nepravde, izgubićemo i one koji su 21. maja bili srcem i dušom za nezavisnost”, kazao je šef SDP-a.
XS
SM
MD
LG